Ηρακλειώτης μαθητής ολυμπιονίκης στα μαθηματικά

Μαθηματικός ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο απόφοιτος της Γ’ τάξης του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου, Σπύρος Φίλιππος! Ο Σπύρος διακρίθηκε στη 16η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια από 25 έως 29 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 16 χωρών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των Βαλκανικών και Διεθνών Ολυμπιάδων, και οι έξι μαθητές που αποτελούσαν την ελληνική ομάδα πήραν μετάλλιο.

Ο Σπύρος έλαβε το χάλκινο μετάλλιο ενώ είχε πρωτεύσει και πέρσι στους πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Φέτος, επιλέχτηκε με σειρά δεύτερος στην Εθνική ομάδα των «μικρών» (μαθητές γυμνασίου), μέσα από την διαδικασία που ακολουθείται για την συγκεκριμένη επιλογή. Επιλέγονται έξι μαθητές γυμνασίου για τους μικρούς και έξι μαθητές Λυκείου για τους μεγάλους.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ, κ. Ανδρέας Βαρβεράκης, τονίζει πως «το χάλκινο μετάλλιο αποτελεί σημαντική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο των θεμάτων που καλούνται να διαπραγματευτούν οι υποψήφιοι. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να συμμετάσχει και στην Εθνική ομάδα των μεγάλων καθώς η ενασχόληση του με τα μαθηματικά και το έμφυτο ταλέντο του, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μεγαλύτερες επιτυχίες.» Προσθέτει, ακόμα, ότι «είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν αρκετά παιδιά με ταλέντο αλλά και διάθεση για δουλειά, που ασχολούνται με τα μαθηματικά μέσα από τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ και κάθε χρόνο κάποια από αυτά επιτυγχάνουν την συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς (Βαλκανιάδες, Ολυμπιάδες, κλπ).»

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες, αναχωρεί για την Αργεντινή η Εθνική ομάδα των «μεγάλων» για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Μαθηματικών. Δεν έχουμε συμμετοχή Ηρακλειώτη μαθητή, αλλά έφτασε πολύ κοντά σε αυτή ο μαθητής της τρίτης τάξης του 8ου Λυκείου Δημήτρης Βαρδάκης, καθώς είχε μπροστά του και τον στόχο των πανελληνίων, όπου αρίστευσε.

Τέλος, από την ερχόμενη Κυριακή 8 ως τις 14 Ιουλίου, πραγματοποιείται στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, το ετήσιο θερινό σχολείο Μαθηματικών της ΕΜΕ, όπου συμμετέχουν σχεδόν 200 μαθητές από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να ασχοληθούν περισσότερο με θέματα που αφορούν τους μαθηματικούς διαγωνισμούς.

“Τα μαθηματικά ακονίζουν το μυαλό”

Ο Σπύρος Φίλιππος μίλησε στην «Π» για την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στην ολυμπιάδα, όπου, όπως είπε, πέρασε όμορφες στιγμές , δημιούργησε φιλίες και γνώρισε παιδιά από διάφορες χώρες.

Ο Σπύρος έχει καλές βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα, όμως, η αδυναμία του είναι τα μαθηματικά.

«Θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον να κάθεσαι να σκέφτεσαι μια άποψη, να κάνεις διάφορες σκέψεις στην αρχή, να μην πετυχαίνεις αλλά όταν καταλήξεις σε ένα αποτέλεσμα αισθάνεσαι ανταμοιβή για τον κόπο σου, δε βασίζεται τόσο σε γνώσεις όσο σε σκέψεις, στο μυαλό σου. Προσφέρει πνευματική ικανοποίηση», περιγράφει και εξηγεί γιατί του αρέσουν τόσο τα μαθηματικά. Ο πατέρας του είναι μαθηματικός και ο ίδιος σκέφτεται να σπουδάσει σε ανάλογο τμήμα, αν και δεν έχει ακόμα καταλήξει ποιες σχολές τον ενδιαφέρουν, εξετάζει και το ενδεχόμενο, σε τρία χρόνια από σήμερα, όταν θα συμπληρώνει το μηχανογραφικό του, να δηλώσει πολυτεχνικές σχολές. Θεωρεί ότι πέτυχε το στόχο του γιατί βλέπει τα μαθηματικά σα χόμπι και όχι σαν καταναγκαστική εργασία. Αφιέρωνε μέρος του ελεύθερου χρόνου του για να διαβάσει και να λύσει ασκήσεις καθώς θεωρεί πως οι γνώσεις του σχολείου δεν καλύπτουν τις ανάγκες των διαγωνισμών.

(πηγή: inout.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399