Μαθητές στο… Διάστημα με τον «Οδυσσέα»

Πανευρωπαϊκός εκπαιδευτικός διαγωνισμός για νέους 14 – 18 ετών
Να εξερευνήσουν το Διάστημα θα κληθούν σύντομα όσοι μαθητές αποφασίσουν να πάρουν μέρος στον πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Οδυσσέας» (Odysseus). 

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με θέματα πάνω στην αστρονομία και τη διαστημική και να δημιουργήσουν τις δικές τους εργασίες συνδυάζοντας έτσι τη μάθηση με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Οδυσσέας» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το 7ο Πρόγραμμα Πλαισίου υπό τον άξονα «Μελέτες και δραστηριότητες για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής διαστήματος». Συνδιοργανωτές είναι η Ελληνογερμανική Αγωγή και η έκθεση European Space Exro, ενώ υποστηρικτής του διαγωνισμού είναι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να εντάξει υπάρχουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως οι ερευνητικές εργασίες (projects) της Α’ και Β’ Λυκείου, σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο και να δώσει έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να διαγωνιστούν με συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός Οδυσσέας αφορά μαθητές μεταξύ 14 και 18 ετών από όλες τις χώρες της Ευρώπης και τους καλεί να αναπτύξουν εργασίες για το Διάστημα στηριζόμενοι στις γνώσεις τους, τη δημιουργικότητα αλλά και την κριτική τους σκέψη. Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να σχηματίσουν ομάδες από 2 έως 5 μέλη και να έχουν ως επιβλέποντα ένα εκπαιδευτικό. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες μπορούν να επιλέξουν να διαγωνιστούν σε μια από τις παρακάτω θεματικές κατηγορίες: Ηλιακό Σύστημα, Διαστημόπλοια – Σχεδιασμός Αποστολών, Εξέλιξη της Ζωής.

Ο Odysseus σε 5 βήματα

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε ομάδες από 2 ως 5 ατόμων και με έναν επιβλέποντα καθηγητή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τα παρακάτω 5 βήματα:

1. Μπείτε στο επίσημο website του διαγωνισμού (www.odysseus-contest.eu/) και κάντε εγγραφή ώστε να καταχωρηθεί η ομάδα σας.

2. Μπείτε είτε στο επίσημο site του διαγωνισμού είτε στο ελληνικό website του διαγωνισμού (odysseus-greece.ea.gr/) και διαβάστε τις βασικές οδηγίες καθώς και την περιγραφή του διαγωνισμού.

3. Ξεκινήστε με τους μαθητές σας να ψάχνετε για το θέμα της εργασίας. Τόσο στο επίσημο όσο και στο ελληνικό website θα βρείτε links που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

4. Αφού καταλήξετε σε θέμα, κατεβάστε και μελετήστε τη φόρμα της εργασίας στα ελληνικά, δείτε τα παραδείγματα που αναφέρονται παραπάνω και ξεκινήστε να δουλεύετε την εργασία σας.

5. Αφού ολοκληρώσετε την εργασία, μπείτε στο επίσημο site του διαγωνισμού και υποβάλετε την εργασία σας.

Η λήξη της εγγραφής ομάδων θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου 2013 ενώ η υποβολή εργασιών θα ολοκληρωθεί μία ημέρα μετά, στις 15 του μήνα. Την 1η Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι νικητές σε εθνικό επίπεδο και στις 31 του ίδιου μήνα θα γίνει η ανακοίνωση των νικητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Απρίλιο.

(πηγή: Το Βήμα)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399