Οι μαθητές 160 σχολείων σε ζωντανή σύνδεση

Της Φεβρωνίας Παντελή

Γυμνάσια από κάθε γωνιά της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους και σήμερα επικοινωνούν με όλο τον κόσμο μέσα από το ιντερνετικό European School Radio.

Ζωντανό πρόγραμμα επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, από μαθητές.

«Από το τεχνικό μέρος μέχρι την παραγωγή και την εκφώνηση, οι μαθητές αποκτούν μια ποικιλία δεξιοτήτων. Εξίσου σημαντικά είναι τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα της χρήσης του ραδιοφώνου μέσα στην τάξη.

Ξεκίνησε το 2009 ως εθελοντική πρωτοβουλία κάποιων εκπαιδευτικών και μαθητών, με το όνομα Σχολικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο (Web School Radio), από το Γυμνάσιο της Εκάλης. Ακολούθησε το Γυμνάσιο και Λύκειο Καμπάνη στο Κιλκίς και δύο χρόνια μετά, το 2011, εκατό ακόμα σχολεία. Φέτος, το ελληνικό μαθητικό ραδιόφωνο συγκεντρώνει τις φωνές συνολικά 160 σχολείων με τον στόχο ύπαρξής του να παραμένει σταθερός: να αξιοποιηθούν τα επικοινωνιακά μέσα της εποχής προς όφελος των παιδιών.

Την επιμέλεια για την ποιότητα και το περιεχόμενο του εκπεμπόμενου προγράμματος έχει εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας συντονιστική ομάδα, που αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές των σχολείων. Μία εξ αυτών, η Παναγιώτα Χατζηκαμάρη, μας μιλά για «μια πλατφόρμα δημιουργίας που στόχο έχει να επικοινωνούν τα σχολεία τη δράση τους προς τα έξω με έναν καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο.

Η καινοτομία του εγχειρήματος και το χαρακτηριστικό που του προσφέρει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το European School Radio δεν προϋπήρχε αλλά δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Και δεν υφίσταται χωρίς τις ραδιοφωνικές ομάδες των σχολείων που δημιουργούν το πρόγραμμά του».

Τι θα λέγατε πως αποκομίζουν οι μαθητές από την ενασχόλησή τους με κάτι τέτοιο; ρωτάμε. «Από το τεχνικό μέρος μέχρι την παραγωγή και την εκφώνηση, οι μαθητές αποκτούν μια ποικιλία δεξιοτήτων. Ενώ εξίσου σημαντικά είναι τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα της χρήσης του ραδιοφώνου μέσα στην τάξη και η ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Το ESR λειτουργεί εθελοντικά και μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Υποστηρίζεται από τον Χρήστο Βαλασέλλη, που παρέχει δωρεάν την άδεια της χρήσης του δημοφιλούς λογισμικού Jazzler, του οποίου είναι δημιουργός, την ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που επιτρέπει τη μετάδοση μουσικής επίσης δωρεάν, και το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που φροντίζει για την τεχνική κάλυψη. Από κει και πέρα, χρησιμοποιείται ο τεχνολογικός εξοπλισμός –υπολογιστές κ.λπ. – που διαθέτει το κάθε σχολείο.

Το πρόγραμμα, εκτός από μουσικές επιλογές από όλα τα είδη, καλύπτει μεγάλη εμβέλεια θεμάτων για ολόκληρο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Περιλαμβάνει ζωντανές και ηχογραφημένες εκπομπές για το περιβάλλον, την υγεία, τα πολιτιστικά, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, ενώ, όπως είναι φυσικό, οι αναφορές στα μαθήματα και τις δραστηριότητες κάθε σχολείου είναι κυρίαρχες. Εκτός από το δίκτυο των σχολείων όλων των βαθμίδων –από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο – που συμμετέχουν, δίνεται επίσης κάποιες φορές και η δυνατότητα σε μεμονωμένους μαθητές να καθίσουν πίσω από τα μικρόφωνα, έπειτα από άδεια των γονέων τους.

Παράλληλα, από το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο παρέχεται ενημέρωση για τις δραστηριότητες μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ή φορέων, αλλά και η ζωντανή κάλυψη συγκεκριμένων εκδηλώσεων, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου του Κιλκίς, το Greenwave Festival, το Φεστιβάλ μαθητικών συγκροτημάτων στο Γκάζι, το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής κ.λπ.

Η κρίση φέρνει μεγαλύτερη συμμετοχή

Πόσο μεγάλη και πόσο θερμή είναι όμως η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα, που -κακά τα ψέματα- τους ζητά να αφιερώσουν σημαντικό μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους; Όπως υποστηρίζει η Ευτυχία Τούλιου από το Δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων, υπεύθυνη συντονισμού Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το 2013-14, «πράγματι το European School Radio απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης σε καθημερινή βάση και πολλή δουλειά. Ωστόσο, αυτό που εισπράττεις από τα παιδιά σε ανταμείβει. Ο κοινός στόχος δένει τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς και τα οφέλη είναι σημαντικά για τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Όπως για παράδειγμα ότι μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα. Ακόμα και εμείς έχουμε να αποκομίσουμε πολλά πράγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων των σχολείων που έχουμε λάβει για φέτος είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη, κυρίως λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας και στην καθημερινότητά μας. Τελικά η κρίση όχι μόνο δεν αποθαρρύνει αντίστοιχα εγχειρήματα αλλά τα ενισχύει».

«Δύναμη στους νέους»

Ο Κώστας Μήρτσος είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου στο ΕΠΑΛ Βασιλικών και παρουσιάζει μία εβδομαδιαία μουσική εκπομπή, που κάθε φορά είναι αφιερωμένη σε κάποιον καλλιτέχνη – στα τραγούδια αλλά και τη ζωή του.

«Το ESR» μας λέει «επιτρέπει στους μαθητές να εκφράζονται. Είναι ένα μέσο με το οποίο μπορείς να μοιράζεσαι ιδέες, να συνεργάζεσαι με μαθητές από ολόκληρο τον κόσμο, να γνωρίσεις καλύτερα άλλες χώρες και πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Ουσιαστικά, δημιουργείται ένα είδος οικογένειας που δίνει βήμα και δύναμη στους μαθητές να πουν και αυτοί την άποψή τους – και όχι μόνο σε μεγαλύτερους ηλικιακά, όπως κατά κανόνα συμβαίνει».

Η ταυτότητα του European School Radio

Το European School Radio (http://esradio.mysch.gr), το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο, εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία η οποία θέλει τον μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης.

Βασική του αποστολή είναι να προβάλει και να επικοινωνήσει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας.

Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα –πρόσφατα οι παραγωγοί του φιλοξενήθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή «Monday Greek» του ομογενή Βασίλη Παπαϊωάννου στην Αυστραλία.

Το European School Radio συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMENIUS 2012-14 με την ονομασία «European School Radio: The Voice of Young Europeans».

Συντονίζεται από το ΓΕΛ Καμπάνη Κιλκίς, ενώ στο δίκτυο συμμετέχουν σχολεία από τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Τουρκία και τη Γερμανία.

Η συντονιστική ομάδα του ESR αποτελείται από τους Γιώτα Σιάνου-Χατζηκαμάρη (τεχνολόγος), Αναγνώστη Γενιτζέ (πληροφορικός), Νίκο Γιαγκούλη (πληροφορικός) και Αναστάσιο Βαφειάδη (χημικός).

Be you on air

Μία από τις εκπομπές του ESR που ξεχωρίζουν είναι η «Be you on air» των Δημήτρη Βαρούνη και Παναγιώτας Λαγάκου με θεματολογία που αφορά τον σχολικό εκφοβισμό. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν οι δυο τους ήταν ακόμη μαθητές.

Ο Δημήτρης σήμερα σπουδάζει διαφήμιση και music art management στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και είναι ιδρυτής του ομώνυμου κινήματος κατά των περιστατικών βίας στα σχολεία – όπως μάλιστα ομολογεί, έχει πέσει και ο ίδιος προσωπικά θύμα λεκτικού σχολικού εκφοβισμού, την εποχή που ήταν μαθητής Γυμνασίου.

«Το bullying» συμπληρώνει «δυστυχώς πάντα υπήρχε και υπάρχει σε ακόμα πιο έντονο βαθμό στις μέρες μας, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, η οικογένεια δεν δίνει στο παιδί την προσοχή που απαιτείται και ο νέος καταλήγει να θεωρεί πως ο εκφοβισμός θα του δώσει το δικαίωμα επιβολής εξουσίας και το αίσθημα του αρχηγού.

Αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν είναι εξουσία. Είναι αδυναμία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών σε φαινόμενα bullying. Το Be You είναι ένα κίνημα που στοχεύει να επιδράσει θετικά στη μαθητική συμπεριφορά και προσωπικότητα στο πλαίσιο της ελληνικής παιδείας. Μέσα δε από το European School Radio επιδιώκουμε να περάσουμε τα εξής μηνύματα σε όσους μας ακούν:

Πίστεψε στον εαυτό σου

Έχε αυτοπεποίθηση

Αγνόησε τα αρνητικά σχόλια

Ακολούθησε τον στόχο σου».

«Με άλλα λόγια, να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι!» θα πει ο Δημήτρης.

Η 19χρονη Παναγιώτα, φοιτήτρια Φιλολογίας πλέον στο Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας και πρώην μέλος της Βουλής των Εφήβων ως μαθήτρια Λυκείου, συμπληρώνει από τη μεριά της:

«Αναλύουμε ποικίλα θέματα, καταγράφουμε αληθινές εμπειρίες και μαρτυρίες, παραθέτουμε συμβουλές και μέτρα αντιμετώπισης του bullying, του λεγόμενου »νταησμού». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής αλλά και πριν ή μετά από αυτήν λαμβάνουμε συχνά μηνύματα από παιδιά Γυμνασίου κυρίως, που πέφτουν καθημερινά θύματα λεκτικού bullying, μια κατάσταση που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να παραμείνει σαν ψυχολογικό τραύμα στο θύμα μέχρι και την 3η δεκαετία της ζωής του! Υπάρχουν επίσης φορές που στον αέρα θα βγάλουμε και αναγνωρίσιμους ανθρώπους για να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες bullying και για να συμβουλεύσουν, γιατί καλώς ή κακώς αποτελούν πρότυπα σε τέτοιες ηλικίες που μας ακούν και φυσικά επηρεάζουν με αυτά που λένε και κάνουν. Ε, καιρός να επηρεάσουν θετικά!»

(πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών) 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399