Το κοινό κρυολόγημα ταλαιπωρεί τους ανθρώπους 700 χιλιάδες έτη

SHUTTERSTOCK

SHUTTERSTOCK

Μπορεί η ανθρωπότητα να είναι αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού τα τελευταία δύο έτη αλλά εκείνο που την ταλαιπωρεί παραδοσιακά είναι το κοινό κρυολόγημα. Ομάδα μικροβιολόγων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης με μελέτη της υποστηρίζει ότι το κοινό κρυολόγημα ταλαιπωρούσε τα ανθρώπινα είδη 500 χιλιάδες έτη πριν την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Νεάντερταλ φταρνίζονταν και είχαν καταρροή πριν από 700 χιλιάδες έτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν δόντια που εντοπίστηκαν το 2019 στην Σιβηρία και ανήκαν σε ένα παιδί που ζούσε πριν από 31 χιλιάδες έτη. Μάλιστα το παιδί αυτό ανήκε σε μια πληθυσμιακή ομάδα που πιστεύεται ότι συνδέεται άμεσα με τους ιθαγενείς της αμερικανικής ηπείρου. Η ομάδα αυτή δηλαδή θεωρείται η πρώτη που διέσχισε τον Βερίγγειο Πορθμό που κάποια στιγμή πάγωσε και ένωσε την ασιατική με την αμερικανική ήπειρο.

Ανακάλυψαν τα ίχνη στελεχών πολλών γνωστών λοιμώξεων που προσβάλουν τους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη είναι ο απλός έρπητας τύπου 1,ο ιός που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, και ο αδενοϊός C που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημαΟι ερευνητές με δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα επιστημονικών προδημοσιεύσεων BioRXiv αναφέρουν ότι συνέκριναν τα αρχαία στελέχη του αδενοϊού με τα σύγχρονα στελέχη του.

Η σύγκριση έδειξε ότι ο κοινός πρόγονος αρχαίων και σύγχρονων στελεχών του αδενοϊού που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημα έκανε την εμφάνιση του πριν από 487,000-963,000 χιλιάδες έτη αλλά με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν η εκτίμηση που κάνουν οι ερευνητές είναι ότι αυτός ο κοινός πρόγονος έκανε την εμφάνιση του πριν από 702 χιλιάδες έτη. Θεωρούν ότι εκείνοι που ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με αυτή την ασθένεια ήταν τα ξαδέρφια μας, οι Νεάντερταλ περίπου 500 χιλιάδες έτη πριν κάνουμε εμείς την εμφάνιση μας στην Γη.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399