Κύμα καύσωνα: Φόβοι για τα ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών – Γιατί η ζέστη σκοτώνει

Συντάκτης: Υπατία Κοκκινάκη

Ξεκινά με αδυναμία στα πόδια και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ζάλη προτού η όραση αρχίσει να εξασθενεί.

zwsti_skotonei_1Πριν το καταλάβετε, ξυπνάτε στο έδαφος περιτριγυρισμένοι από άτομα που κρατούν νερό πάνω από το πρόσωπό σας και σας λένε να πιείτε λίγο.

Με τις ΗΠΑ να βιώνουν τον πιο ζεστό Ιούνιο, η λιποθυμία, η επικίνδυνη αφυδάτωση και ακόμη και οι ξαφνικοί θάνατοι που προκλήθηκαν από τις ακραίες θερμοκρασίες ήταν χειρότεροι φέτος.

Τα ρεκόρ των θερμικών κυμάτων αυξάνονται, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται καθημερινά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τους πιο πρόσφατους θανάτους από το κύμα καύσωνα στο Όρεγκον – 107 θάνατοι αναφέρθηκαν αφού το Πόρτλαντ έφτασε σε ρεκόρ θερμοκρασίας 117 βαθμών.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα υψηλού κινδύνου από θερμοπληξία είναι να γνωρίζετε τα σημάδια της επικίνδυνης θερμικής εξάντλησης και τρόπους για να τα αποτρέψετε.

Γιατί είναι επικίνδυνες οι υψηλές οι υψηλές θερμοκρασίες για τους ανθρώπους

Όταν ένα άτομο υπερθερμαίνεται, η θερμοκρασία του σώματός του μπορεί να φτάσει στους 39,4 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο επειδή το εσωτερικό σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας είναι υπερφορτωμένο και δεν μπορεί να κρυώσει αρκετά γρήγορα το σώμα.

Το τυπικό εύρος θερμοκρασίας για μωρά και ενήλικες είναι κάτω από 37,7 βαθμούς Κελσίου. Μια θερμοκρασία άνω των 37,7 βαθμών είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο οι υψηλοί πυρετοί μπορούν να προκαλέσουν την ανάγκη νοσηλείας σε μωρά και ενήλικες.

Η εφίδρωση δεν είναι πάντα αρκετή για να κρυώσει γρήγορα το σώμα και να το διατηρήσει. Η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία και να βλάψει τον εγκέφαλο – μπορεί επίσης να προκαλέσει θάνατο.

«Το σώμα έχει εγγενή ικανότητα προσαρμογής σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ανησυχούμε όταν τα άτομα υψηλού κινδύνου βρίσκονται στη ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή το σώμα τους μπορεί να μην αντισταθμιστεί επίσης», δήλωσε στο cnet.com ο Δρ. Matthew Levy, αναπληρωτής καθηγητής στο Johns Hopkins.

Οι άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερθέρμανσης ως αποτέλεσμα της καραντίνας της πανδημίας, η οποία έχει κρατήσει τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους. Με τη μείωση των περιορισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, η αυξημένη έκθεση σε υπερβολική θερμότητα του εξωτερικού χώρου μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των περιστατικών αυτών.

zwsti_skotonei_2Τι ρόλο παίζει η αφυδάτωση

Η αφυδάτωση σε όλο το σώμα δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο η δίψα.

Πάνω από το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο απαιτείται για την άντληση θρεπτικών ουσιών γύρω από το σώμα. Χωρίς αρκετό νερό, τα συστήματα μπορεί να αποτύχουν, θέτοντας σε κίνδυνο έκτακτης ανάγκης την υγεία του σώματος. Δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό για τους ανθρώπους να κρίνουν επαρκώς πόση ποσότητα νερού και ηλεκτρολυτών χρειάζονται πραγματικά όταν εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με απομάκρυνση από τον ήλιο, καταναλώνοντας νερό και λαμβάνοντας ηλεκτρολύτες. Η πιο σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Ποιος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Κάποιο άνθρωποι μπορούν να χειριστούν τις ακραίες θερμοκρασίες καλύτερα από άλλους, ενώ άλλοι είναι εγγενώς ευάλωτοι.

Δείτε ποιες ομάδες ατόμων είναι περισσότερο ευάλωτες:

Ενήλικες άνω των 65 ετών επειδή δεν προσαρμόζονται τόσο εύκολα σε ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Βρέφη και παιδιά – ειδικά εκείνα που μένουν χωρίς παρακολούθηση σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και δεν έχουν τη δυνατότητα να δροσιστούν και να πιουν νερό.

Άτομα χαμηλού εισοδήματος, ειδικά εκείνα που δεν διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους για νερό.

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθούν και να ανταποκριθούν σε αλλαγές στη θερμοκρασία ή θα μπορούσαν να λαμβάνουν φάρμακα που χειροτερεύουν τα αποτελέσματα των ακραίων θερμοκρασιών.

Αθλητές που ασκούνται σε έντονη ζέστη κατά τη διάρκεια του πιο καυτού μέρους της ημέρας.

Κατοικίδια που μένουν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των καυτών ημερών ή που μένουν έξω με περιορισμένη σκιά ή νερό.

(Πηγή: topontiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399