Σιβηρία: Προϊστορικά ζώα έρχονται στο φως καθώς το παγωμένο έδαφος λιώνει

Η αλλαγή – προς το χειρότερο – του κλίματος του πλανήτη έχει και άλλες επιπτώσεις εκτός από τις προφανείς. 

siviria_proistorika_zoaΈτσι, ένα νεογέννητο λιοντάρι των σπηλαίων που έζησε την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων ήρθε στο φως στη Σιβηρία καθώς το μόνιμα παγωμένο έδαφος λιώνει λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η «Σπάρτη», όπως ονομάστηκε το κατεψυγμένο λιονταράκι, χρονολογήθηκε στα 28.000 χρόνια πριν, όταν η βόρεια Ευρασία ήταν μια παγωμένη τούνδρα που φιλοξενούσε τριχωτά μαμούθ, ρινόκερους και άλλα γιγαντόσωμα θηλαστικά.

Όπως αναφέρει το in.gr, σχεδόν όλα αυτά τα είδη εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 13.000 χρόνια όταν η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει και οι ανθρώπινοι πληθυσμοί κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κατέκτησαν τον βορρά.

Το λιονταράκι των σπηλαίων εντοπίστηκε το 2018 κοντά σε ποτάμι της Γιακουτίας από κυνηγούς χαυλιοδόντων μαμούθ -οι οποίοι έχουν γίνει περιζήτητοι μετά τη διεθνή απαγόρευση του ελεφαντοστού.

Μεγάλες ποσότητες οστών από εξαφανισμένα πλέον είδη έρχονται όλο και συχνότερα στο φως καθώς ο πάγος του εδάφους λιώνει.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η «Σπάρτη» βρέθηκε μόλις 15 μακριά από το σημείο όπου είχε έρθει πέρυσι στο φως ένα άλλο κατεψυγμένο κουτάβι λιονταριού των σπηλαίων.

Κι όμως, τα δύο κουτάβια, ηλικίας 1-2 μηνών, όχι μόνο δεν προέρχονταν από την ίδια φωλιά αλλά είχαν επίσης γεννηθεί με διαφορά χιλιάδων ετών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Quaternary, το πρώτο λιονταράκι, με το όνομα «Μπόρις» έζησε πολύ νωρίτερα, πριν από περίπου 43.500 χρόνια.

(Πηγή: topontiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399