Ταξίδι στο Κέντρο της Γης: Επιστήμονες θα τρυπήσουν τον πάτο ηφαιστείου

© Φωτογραφία : YouTube/Wanderer Bell

© Φωτογραφία : YouTube/Wanderer Bell

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης των ηπείρων, της δυναμικής των ηφαιστείων και των γεωθερμικών συστημάτων του πλανήτη μας.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα που αποτελείται από 38 ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες ετοιμάζεται να τρυπήσει την περιοχή του κρατήρα στο ηφαίστειο Κράφλα στην Ισλανδία, φτάνοντας σε βάθος 2 χιλιομέτρων.

Σκοπός είναι η δημιουργία έτσι του μεγαλύτερου παρατηρητηρίου μάγματος στον κόσμο.

Ο κρατήρας του ηφαιστείου Κράφλα στην Ισλανδία βρίσκεται στα βορειονατολικά του νησιού και είναι γεμάτος τιρκουάζ νερά και θερμοπίδακες που απελευθερώνουν ατμό και θειάφι.

Κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς επισκέπτες, πρόθυμους να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο εκεί και να τα αναρτήσουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Αλλά το ηφαίστειο Κράφλα δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μόνο τουριστών, αλλά διαθέτει τεράστια δυναμική για ενεργειακές και ερευνητικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο στόχοι που εξετάζονται από την ερευνητική ομάδα Krafla Magma Testbed (KMT) που ασχολείται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ των 100 εκατ. δολαρίων.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πίσω στα 2014, με την πρώτη γεώτρηση να έχει προγραμματιστεί για το 2024.

«Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παρατηρητήριο και δεν έχουν δει ποτέ το μάγμα υπογείως, πέρα από τρεις επιτυχημένες γεωτρήσεις» σε Χαβάη, Κένυα και Ισλανδία σχολιάζει ο Πάολο Παπάλε, του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογία, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399