Έχετε κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19; Ποια τα συμπτώματα

REUTERS/ALBERT GEA

REUTERS/ALBERT GEA

Με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, η νόσηση από κορωνοϊό έχει αρχίσει να μοιάζει αρκετά με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα έρευνας στη Βρετανία που κατέληξε ότι τα μισά άτομα που έχουν νέα συμπτώματα κρυολογήματος είναι πιθανό να έχουν συμπτωματικό Covid-19.

Στο μεταξύ κρυολόγημα, γρίπη και Covid-19 εμφανίζουν ούτως ή άλλως παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας μερικές φορές δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς περί τίνος πρόκειται. Επομένως, όταν κάποιος έχει πονόλαιμο, καταρροή και μυϊκούς πόνους, τι από τα τρία θα μπορούσε να είναι;

Πρώτα από όλα εμβολιασμός

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα, ο επιδημιολόγος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Ντιτρόιτ, Δρ. Abdul El-Sayed, υπογραμμίζει πρώτα από όλα τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον φαίνεται λιγότερο πιθανό να είναι σοβαρή. «Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ένα εμβόλιο είναι σαν να δίνεις πιέσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα “να είσαι σε επιφυλακή”. Έτσι, η ικανότητά του να εντοπίζει, να στοχεύει και να καταστρέφει ιούς είναι πολύ υψηλότερη κάθε φορά που λαμβάνεις κανείς άλλη μια δόση του εμβολίου», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι λογικό τα συμπτώματα που θα εμφάνιζε κανείς να είναι πιο ήπια αν έχει εμβολιαστεί».

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι λοιμώξεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε. «Ακριβώς επειδή ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας ανά άτομο μπορεί να είναι χαμηλότερος, αυτό δεν σημαίνει ότι η Όμικρον σε κοινωνικό επίπεδο δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», σημείωσε. «Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό ενός σχετικά μεγάλου αριθμού μπορεί να είναι σχετικά μεγάλος αριθμός», είπε χαρακτηριστικά.

Η πιο σίγουρη λύση- Πότε να γίνεται το τεστ

Πολλές λοιμώξεις από τον Covid-19 μπορεί να μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς περί τίνος πρόκειται είναι το τεστ, δήλωσε από την πλευρά της η θεράπων ιατρός στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων, Δρ Sarah Ash Combs.  «Εκτός από το να υποβληθώ σε εξέταση, θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσει κανείς αυτή τη στιγμή», είπε. «Πρέπει απλώς να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος μαζί» με τον Covid-19, συνέχισε.

Εάν αισθάνεστε συμπτώματα, τότε είναι η ώρα να κάνετε ένα τεστ, είπε ο El-Sayed.

Για όσους έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να εμφανιστεί σε γρήγορο τεστ, εξήγησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να περιμένετε πέντε ημέρες μετά την έκθεση στον ιό- την επαφή δηλαδή με κρούσμα- πριν από το τεστ και να παραμείνετε σε επιφυλακή.

«Ακριβώς επειδή έχετε αρνητικό τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι Covid», συνέχισε ο El-Sayed. «Η καλύτερη προσέγγιση είναι να κάνετε το τεστ και μετά ίσως να ξανακάνετε τεστ σε διάστημα 12 έως 24 ωρών, και αν λάβετε δύο αρνητικά τεστ, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι δεν είναι κορωνοϊός», πρόσθεσε.

Όπως και να χει, είτε πρόκειται για Covid-19 είτε για το κοινό κρυολόγημα, είναι πάντα καλή ιδέα να απομονωθείτε ενώ πολεμάτε μια ιογενή ασθένεια, είπε, τονίζοντας πως η απομόνωση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική δεδομένου του αυξημένου κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Αν και τα πρώιμα σημάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του Covid-19 τείνουν να είναι παρόμοια, τόσο ο Covid-19 όσο και η γρίπη προκαλούν συχνά συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, δύσπνοια και έμετο ή διάρροια, σημειώνει ο Δρ. El-Sayed, επικαλούμενος τις οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των (CDC).

Όπως αναφέρει, η λοίμωξη από τον Covid-19 μπορεί να διακριθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που συχνά συνοδεύονται από αυτήν. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης που ήταν το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι ΗΠΑ μόλυνσης από τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα, αν και είναι λιγότερο διαδεδομένο πλέον με τις νέες παραλλαγές.

«Για άτομα που αισθάνονται σοβαρό πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα με ξηρό βήχα που έχει επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει πραγματικά να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια», προειδοποίησε ο επιδημιολόγος, προσθέτοντας πως ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η έκθεση. «Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να ρωτήσετε: Έχει μολυνθεί με Covid κάποιος με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή; Αξίζει επίσης να απομονωθείτε και να κάνετε ένα γρήγορο τεστ», συμβουλεύει.

Όμως, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο επιδημιολόγος συστήνει να είμαστε προσεκτικοί εάν έχουμε βρεθεί κοντά σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στον Covid-19.  «Πιστεύω ότι αξίζει να είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι ότι θα μπορούσε να είναι Covid λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε την παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά», πρόσθεσε ο El-Sayed.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει συνάχι;

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης όπως και ο Covid-19, είπε η Combs. Επομένως, τονίζει, όταν σε μια οικογένεια ένα παιδί έχει συνάχι και πονόλαιμο, δεν μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά τι είναι χωρίς τεστ.

Τα παιδιά βιώνουν την Όμικρον με τον ίδιο τρόπο που βιώνουν οι ενήλικες, καθώς τα συμπτώματα είναι πολύ πιο εκτεταμένα και συχνά πιο ήπια, όπως το κρυολόγημα, είπε, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να χορηγείται επίσης στα παιδιά το εμβόλιο για τη γρίπη, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα προσθήκης και άλλου ιού στο μείγμα.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399