Πώς σφυρίζουν τα φίδια, ενώ δεν έχουν μπροστινά δόντια

Συντάκτης: Νίκη Μπάκουλη

To σφύριγμα του φιδιού έχει ένα και μόνο σκοπό: την άμυνα.  AP PHOTO/ADAM SCHRECK

To σφύριγμα του φιδιού έχει ένα και μόνο σκοπό: την άμυνα. AP PHOTO/ADAM SCHRECK

Oι σκύλοι γρυλίζουν, οι γάτες έχουν χαρακτηριστικό συριγμό, οι άνθρωποι σφυρίζουν και εν πάση περιπτώσει όλα τα ζώα έχουν μια χαρακτηριστική ηχομιμητική λέξη. Για να παραχθεί ο ήχος αυτός, τοποθετούν τη γλώσσα στα μπροστινά δόντια. Πώς γίνεται τα φίδια να παράγουν ένα μακρόσυρτο “σσσσσ” που το λέτε και σφύριγμα, αφού δεν έχουν μπροστινά δόντια και ενώ βγάζουν τη γλώσσα τους;

Προφανώς (φευ) αυτό το θέμα απασχόλησε επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι “ο ήχος παράγεται από σημείο που είναι πιο πίσω στο αναπνευστικό σύστημα, από ό,τι αυτό των ανθρώπων -και της παραγωγής των δικών μας ήχων. Πρόκειται για μια δομή που λέγεται γλωττίδα. Πρόκειται για μικροσκοπικό άνοιγμα στο κάτω μέρος του στόματος του φιδιού, που ‘ανοίγει’ κατά τη διαδικασία της αναπνοής. Όπως δήλωσε στο Live Science ο επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Missouri Southern State University, David Penning “η γλωττίδα συνδέεται με την τραχεία, η οποία συνδέεται με τον πνεύμονα του φιδιού. Τα φίδια έχουν μόνο έναν πνεύμονα που λειτουργεί. Ο άλλος είναι υπολειπόμενος -μικρό απομεινάρι ενός μεγαλύτερου, λειτουργικού οργάνου που υπήρχε στους εξελικτικούς προγόνους του.

Ο ενεργός πνεύμονας αποτελείται από δυο μέρη: τον αγγειακό (που απορροφά το οξυγόνο και κάνει ό,τι ένας πνεύμονας) και το πίσω μισό που λέγεται σακοειδής πνεύμονας. Στην ουσία είναι σαν ένα παλιό τζάκι, ένα άδειο μπαλόνι. Το μόνο που κάνει είναι να κρατά αέρα. Όταν λοιπόν, το φίδι ξεκινάει την παραγωγή ήχου, επεκτείνει τα πλευρά του, παίρνει μια μεγάλη εισπνοή και εκπνέει για ώρα. Ο ήχος είναι αποτέλεσμα του κινούμενου αέρα που διέρχεται της γλωττίδας -που περνάει μέσα από ένα μικρό άνοιγμα”.

Και πώς ενώ γίνονται όλα αυτά, τα φίδια βγάζουν και τη γλώσσα τους; “Είναι δυο άσχετα πράγματα. Με το βγάλσιμο της γλώσσας προσπαθούν να συλλέξουν πτητικές οργανικές ενώσεις στον αέρα. Τα δύο μέρη της γλώσσας τους δίνουν κατευθυντήριες αισθήσεις για το πού βρίσκονται οι χημικών ουσιών. Όταν ‘πάρουν’ μεγαλύτερη δόση μυρωδιάς από κογιότ στην αριστερή πλευρά -από ό,τι στη δεξιά- ξέρουν ότι από εκεί προέρχεται η χημική ουσία”.

Συμπερασματικά “η γλωσσική κίνηση τα βοηθά να συλλέξουν πληροφορίες. Ο ήχος τα βοηθάει να κρατούν τις αποστάσεις -και μέσω του εκφοβισμού”, αφού εν αντιθέσει με άλλα ζώα, τα φίδια παράγουν ήχο μόνο για ένα σκοπό: την άμυνα.

(Πηγή: news247.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399