Αϋπνία: Το εύκολο κόλπο για να αποκοιμηθείτε σε 5′

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Αντί να μετράτε κάθε βράδυ…προβατάκια για να σας πάρει ο ύπνος, φαίνεται πως η επιστήμη σάς έχει καλύτερη λύση. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα στυλό και χαρτί

aypnia_1Σε όλους έχει συμβεί να προσπαθούν να αποκοιμηθούν εις μάτην – ο  ύπνος να αργεί να έρθει.

Ξέρουμε όλοι πως ιδανικά δεν θα πρέπει να κοιτάμε τις οθόνες των κινητών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τάμπλετ μια ώρα πριν πέσουμε για ύπνο και αυτό εξαιτίας του μπλε φωτός που εκπέμπουν.

Όπως φαίνεται όμως, υπάρχει μία πρακτική που υπόσχεται να μας στείλει στην αγκαλιά και ύπνο μέσα σε μόλις πέντε λεπτά.

Η λύση βρίσκεται στην καταγραφή μιας λίστας με τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, αφού έτσι ο εγκέφαλος ηρεμεί και χαλαρώνει.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως έλαβαν υπόψιν τις ανησυχίες και τις σκέψεις που κάνει ο καθένας λίγο πριν κοιμηθεί με αποτέλεσμα να μένει είτε ξάγρυπνος είτε να δυσκολεύεται να αποφορτιστεί για να κοιμηθεί.

«Ζούμε σε καθημερινή βάση σε ένα περιβάλλον όπου οι εκκρεμότητες και οι καθημερινές υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται προκαλώντας σε εμάς άγχος για τις μισοτελειωμένες δουλειές» τόνισε ο Δρ. Michael K Scullin, συγγραφέας της έρευνας. Όπως πρόσθεσε, «τα περισσότερα άτομα, απλά ανακυκλώνουν τις σκέψεις με τις λίστες των υποχρεώσεων μέσα το μυαλό τους και έτσι εμείς θέλαμε να διερευνήσουμε αν η τέχνη της γραπτής αποτύπωσης των σκέψεων μπορεί να μειώσει τις δυσκολίες με τον ύπνο»

aypniaΣύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology, μπορεί να απαιτούνται μόνο 5 λεπτά από το χρόνο του καθενός για να καταγράψει τις υποχρεώσεις του και  αυτό φαίνεται πως αρκεί για να κοιμηθεί καλύτερα και ευκολότερα.  Παράλληλα οι ερευνητές εντόπισαν πως η καθημερινή καταγραφή των καθηκόντων και υποχρεώσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους μισούς συμμετέχοντες να γράψουν μία λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις, την ίδια ώρα που οι άλλοι μισοί κατέγραψαν  μία λίστα με υποχρεώσεις που έχουν ήδη γίνει. Η έρευνα διεξήχθη σε ειδικό εργαστήριο ύπνου όπου μετρήθηκε η εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες με τις ατελείς υποχρεώσεις κοιμήθηκαν νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Όσο μάλιστα πιο συγκεκριμένη η λίστα τόσο πιο θετικά τα αποτελέσματα.

Όπως τόνισε ο Δρ. Michael K Scullin,  «υπάρχουν δύο σχολές που εκφράζουν τις σκέψεις τους για τα παραπάνω. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως γράφοντας κανείς για το μέλλον μπορεί να ενισχύσει το άγχος και την ανησυχία σχετικά με τις μισοτελειωμένες υποχρεώσεις καθυστερώντας έτσι τον ύπνο, την ίδια ώρα που η καταγραφή των πεπραγμένων δεν ενεργοποιεί το άγχος. Η ενναλακτική υπόθεση είναι πως η καταγραφή μίας λίστας με υποχρεώσεις θα αποφορτίσει τις σκέψεις αυτές και θα μειώσει το άγχος»

Έτσι, αν και εσείς παλεύετε να κοιμηθείτε, γράψτε σε μία κόλλα χαρτί τις εργασίες και υποχρεώσεις σας και κοιμηθείτε σε χρόνο μηδέν!

(Πηγή: ygeiamou.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399