«Η απάθεια είναι το πρόβλημα»: Ο Σον Χάινρικς φωτογραφίζει τη θαλάσσια ζωή και θέλει να τη σώσει

Οι εικόνες της θαλάσσιας ζωής που απαθανατίζει ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Σον Χάινρικς έχουν ένα διπλό μήνυμα: πρέπει να σεβόμαστε αυτά τα μεγαλειώδη αλλά εύθραυστα πλάσματα, αλλά πρέπει επίσης να φοβόμαστε την προοπτική της εξαφάνισής τους.

Shawn Heinrichs via CNNi

Shawn Heinrichs via CNNi

Ο 50χρονος Χάινρικς μεγάλωσε στις ακτές της Νότιας Αφρικής: «Ως παιδί περνούσα κάθε Σαββατοκύριακο γύρω από τους ωκεανούς, είχε περισσότερα ψάρια απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε», λέει σε συνέντευξή του στο CNNi.

Shawn Heinrichs via CNNi

Shawn Heinrichs via CNNi

Η αγάπη του για τη ζωή κάτω από την επιφάνεια του νερού ενέπνευσε την καριέρα του: Ερευνά ακατάπαυστα τη ζημιά που κάνει ο άνθρωπος στη θαλάσσια ζωή και προσπαθεί να αναστρέψει την κατάσταση. Ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ του είναι ο εντοπισμός των φαλαινοκαρχαριών στο νησί Mujeres του Μεξικού, ο οποίος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση των ντόπιων ψαράδων στον οικοτουρισμό.

Στη συνέχεια, ο Χάινρικς κατέγραψε το εκτεταμένο κυνήγι των σαλαχιών για τα βράγχιά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την επίσημη προστασία τους με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών.

Κάποιες από τις φωτογραφίες του επιδεικνύουν τη μεγαλοπρέπεια της θαλάσσιας ζωής, κάποιες άλλες την καταστροφή της. Και αυτό είναι σκόπιμο. Σήμερα αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της δουλειάς του στο SeaLegacy, έναν οργανισμό που επιδιώκει να εστιάσει την προσοχή μας στην υπεραλίευση ατελείωτο ψάρεμα και να μας κατευθύνει προς τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό.

Shawn Heinrichs via CNNi

Shawn Heinrichs via CNNi

«Πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να πάνε στον ωκεανό και να συνδεθούν με τη θαλάσσια ζωή σε αυτούς τους οικοτόπους, οπότε είναι τόσο σημαντικό να τους μεταφέρουμε τις ιστορίες. Μέσω των εικόνων, του βίντεο και όλης της αφήγησης βοηθάμε τους ανθρώπους να νοιώσουν μια σύνδεση και μέσω αυτής να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και επιθυμία για δράση. Είναι μια τεράστια ευκαιρία και υποχρέωση από την πλευρά μας ως αφηγητές να μεταφέρουμε αυτές τις ιστορίες στους ανθρώπους», λέει ο ίδιος στο CNNi.

Shawn Heinrichs via CNNi

Shawn Heinrichs via CNNi

«Εκλαμβάνουμε τον Ωκεανό σαν μια ανεξάντλητη πηγή, από την οποία μπορούμε να παίρνουμε και να παίρνουμε», συμπληρώνει. «Έχουμε πάρει όμως περισσότερο από το 90% των μεγάλων ψαριών από τη θάλασσα μέσα σε λίγες δεκαετίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι η πηγή ζωής του πλανήτη μας και να το προστατεύσουμε».

(Πηγή: cnn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399