Ο λευκός καρχαρίας αφάνισε τον μεγαλόδοντα από τους ωκεανούς

SHUTTERSTOCK

SHUTTERSTOCK

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Γερμανία πραγματοποίησε μια μελέτη που αποκαλύπτει στοιχεία για τη μάχη επιβίωσης που εξελίχθηκε ανάμεσα σε δύο από τους πιο μεγάλους και μοχθηρούς θηρευτές που εμφανίστηκαν ποτέ στη θάλασσα.

Ο μεγαλόδοντας είναι το μεγαλύτερο είδος καρχαρία που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Εμφανίστηκε στους ωκεανούς της Γης πριν από περίπου 28 εκατ. έτη και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 2 εκατ. έτη. Έφταναν σε μέγεθος τα 18-20 μέτρα και βάρος τους 100 τόνους. Οι ερευνητές μελέτησαν δόντια που έχουν ανακαλυφθεί από μεγαλόδοντες και δόντια λευκών καρχαριών και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» υποστηρίζουν ότι στον ανταγωνισμό για την απόκτηση τροφής ανάμεσα στους μεγαλόδοντες και τους λευκούς καρχαρίες επικράτησαν τελικά οι λευκοί καρχαρίες παρά το γεγονός ότι ήταν τρεις φορές μικρότεροι από τους μεγαλόδοντες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για τους μεγαλόδοντες και έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την αιτία που εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συνεύρεση του μεγαλόδοντα με τον λευκό καρχαρία στις ίδιες περιοχές ο ανταγωνισμός για την απόκτηση τροφής ανάμεσα τους ξεκίνησε στο πρώιμο Πλειστόκαινο με την έναρξη αυτής της αναμέτρησης επιβίωσης να τοποθετείται από τους ερευνητές πριν από περίπου πέντε εκατ. έτη. Όπως φαίνεται η μάχη αυτή διήρκεσε περίπου τρία εκατ. έτη και βρήκε νικητές τους λευκούς καρχαρίες οι οποίοι ανέβηκαν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας στις θάλασσες του πλανήτη και κρατούν τα… σκήπτρα μέχρι σήμερα.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399