Πανδημία: Περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά έμειναν ορφανά σε όλο τον κόσμο

paidia_pagk_pandimiaΑπό την Ινδία και την Ινδονησία μέχρι την Αίγυπτο, περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν γονιό ή κηδεμόνα λόγω Covid-19, υποδεικνύουν μαθηματικά μοντέλα, ανεβάζοντας δραματικά την εκτίμηση για τον αριθμό των ορφανών που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Οι θάνατοι γονιών και φροντιστών αφήνουν συνέπειες που θα διαρκέσουν δεκαετίες: εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις του τραύματος της απώλειας, τα ορφανά παιδιά κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αργότερα ψυχικές ασθένειες ή χρόνιες παθήσεις και αντιμετωπίζουν δραματικά αυξημένες πιθανότητες να πέσουν θύματα κακοποίησης.

Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια ανήλικοι είχαν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα τους πρώτους 14 μήνες της παγκόσμιας κρίσης. Ένα χρόνο αργότερα, η εκτίμηση ανεβαίνει κατά μια τάξη μεγέθους, σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature η Σούζαν Χίλις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όπως επισήμανε, οι επιπτώσεις της πανδημίας ήρθαν να προστεθούν στα 140 εκατομμύρια παιδιά που ζούσαν ορφανά πριν εμφανιστεί ο κοροναϊός.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση JAMA Pediatrics, βασίστηκε σε δεδομένα διεθνών οργανισμών για τους υπερβάλλοντες θανάτους λόγω της πανδημίας και την γεννητικότητα για κάθε χώρα του κόσμου.

Το μοντέλο των ερευνητών υποδεικνύει ότι περίπου 7,5 εκατομμύρια παιδιά έχασαν έναν ή και τους δύο γονείς από Covid-19, ενώ 10,5 εκατ. έχασαν τουλάχιστον έναν γονιό ή κηδεμόνα.

Μέχρι σήμερα, μόνο οι ΗΠΑ και το Περού έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τα παιδιά που έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας, και η Χίλις προσπαθεί τώρα να κερδίσει την προσοχή κι άλλων χωρών.

Δεκαετίες εμπειρίας από την πανδημία AIDS, είπε η ερευνήτρια, έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να στηριχθούν με δράσεις σε τρεις άξονες: υποστήριξη της εκπαίδευσης, οικονομική βοήθεια και στήριξη των οικογενειών που έμειναν μονογονεϊκές.

Περισσότερα δεδομένα, λένε οι ερευνητές, απαιτούνται για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα παιδιά γονιών που εμφάνισαν long Covid και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη νέα καθημερινότητα.

Ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγάλος, δεδομένου ότι η μακρά Covid εκτιμάται ότι επηρέασε έναν στους πέντε ενήλικες Αμερικανούς που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399