Κέρκυρα: Σε κοντέινερ θέλουν να στοιβάξουν 240 νήπια -Κάλεσμα σε κινητοποίηση

se_konteiner_nipiaΤις ευθύνες της κυβέρνησης και των περιφερειακών – δημοτικών αρχών για την έλλειψη υποδομών στις σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε κοντέινερς νήπια 4 και 5 ετών, καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας και καλεί στην κινητοποίηση που διοργανώνεται την Τρίτη 22 Ιούνη στις 2.00 μ.μ. στο Μαράσλειο, για σύγχρονα σχολικά κτίρια, όπως επιβάλουν οι σύγχρονες ανάγκες.

Η Ένωση καταγγέλλει πως ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, σκοπεύει να στεγάσει περισσότερα από 240 νήπια (δηλαδή το 40% περίπου των νηπίων της πόλης) σε 12 κοντέινερ, εκ των οποίων τα 8 μάλιστα πρόκειται να τοποθετηθούν σε αυλές άλλων σχολικών μονάδων!!!

Δηλαδή, ενώ ήδη λειτουργούν σε κοντέινερ πολλά Νηπιαγωγεία (12ο, 4ο, 140, 7ο, Ποταμού), τώρα σχεδιάζεται η εγκατάσταση ή η μετεγκατάσταση (όπως του 8ου) και άλλων Νηπιαγωγείων σε κοντέινερ, σε προαύλιο χώρο των Γενικών Λυκείων και στα Κανάλια.

Η Ένωση τονίζει πως «τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής σχολικής αγωγής (που η κυβέρνηση εν μία νυκτί αποφάσισε χωρίς να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια), όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να βρεθούν χώροι κατάλληλοι για Νηπιαγωγεία, ή έστω να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ο σχεδιασμός για την ανέγερσή τους, αλλά αντιθέτως το απαράδεκτο καθεστώς των κοντέινερ γενικεύεται και παγιώνεται ως μόνιμη λύση!

Η επιλογή αυτή είναι απαράδεκτη! Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και η τεχνική, να ανεχόμαστε παιδικές ψυχούλες να στοιβάζονται σε τσίγκινα κοντέινερ, ακατάλληλα από παιδαγωγικής και ιατρικής σκοπιάς. Χώροι-κλουβιά, χωρίς προαύλια ή στέγαστρα (που είναι απαραίτητα για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νηπίων που κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού), μέσα στους οποίους το χειμώνα τα νήπια θα ξεπαγιάζουν και από την άνοιξη θα “ψήνονται”. Και μάλιστα, η τοποθέτηση των κοντέινερ σε προαύλιους χώρους άλλων σχολείων θα στερήσει και από αυτά τα σχολεία σημαντικό μέρος της αυλής, τόσο απαραίτητης στα διαλείμματα των μαθητών .

Αντί, λοιπόν, να γίνονται κινήσεις και να παίρνονται αποφάσεις για την επίλυση του σοβαρότατου ζητήματος της σχολικής στέγης, δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται και οι συνθήκες μάθησης και διαβίωσης των παιδιών μας γίνεται όλο και δυσχερέστερη. Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, του δήμου και των υπευθύνων που ανέχονται και επιλέγουν την όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση της σχολικής στέγης, που με προχειρότητα και αδιαφορία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, που συναινούν στην όλο και μεγαλύτερη απαξίωση του δημόσιου σχολείου».

Η Ένωση Γονέων απαιτεί: 

  • Να μην εγκατασταθεί κανένα Νηπιαγωγείο σε κοντέινερ.
  • Να υλοποιηθεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή με κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις που θα συμφωνούν με τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.
  • Να ξεκινήσει, επιτέλους, ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέων Νηπιαγωγείων ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή με όρους αξιοπρεπείς και παιδαγωγικούς.
  • Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την επίλυση των συνολικών αναγκών της σχολικής στέγης. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε πια την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τη ζωή, την ομαλή ανάπτυξη και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας».

(Πηγή: imerodromos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399