Καταπατούν 803 στρέμματα αναδασωτέας έκτασης

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Η καταπατημένη περιοχή όπως αποτυπώνεται στους δορυφορικούς χάρτες της Google earth

Η καταπατημένη περιοχή όπως αποτυπώνεται στους δορυφορικούς χάρτες της Google earth

Η θέση Σαμαρέικα εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχει κηρυχθεί αμετάκλητα αναδασωτέα, ωστόσο κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει ενεργήσει μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της νομιμότητας • Η καταπάτηση έγινε ήδη από το 1937 με έξαρση της εκχέρσωσης στη διάρκεια της Κατοχής • Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας καταγγέλλει με επιστολή στο υπ. Περιβάλλοντος τη συνεχιζόμενη καταπάτηση της περιοχής, σημειώνοντας ότι τα όργανα του κράτους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ενεργούν με τρόπο ώστε να γίνει τελικά αναγνώριση των τετελεσμένων και να ακυρωθούν στην πράξη οι δικαστικές αποφάσεις

Ένα διαρκές σκάνδαλο προκλητικής καταπάτησης και κατοχής δημόσιας δασικής έκτασης διαδραματίζεται εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στη θέση Σαμαρέικα (ή Σαμαραίικα). Αν και πρόκειται για έκταση που έχει κηρυχθεί αμετάκλητα αναδασωτέα, κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει ενεργήσει μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Το Εθνικό Πάρκο έχει συνολική έκταση 143.000 στρέμματα και τα υγροτοπικά του τμήματα προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, ενώ οι δασικές του εκτάσεις έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Τα Σαμαρέικα καλύπτουν μια έκταση 803 στρεμμάτων που εκχερσώθηκε σταδιακά και καταπατήθηκε ήδη από το 1937, με έξαρση της εκχέρσωσης κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Σήμερα, η έκταση αυτή έχει γεωργική χρήση με ποτιστικά χωράφια και θερμοκήπια. Εντός αυτής υπάρχουν 10 κτίσματα (οικίες και ένα κατάστημα) τα οποία έχουν τελεσίδικα κηρυχθεί αυθαίρετα από τη διοικητική Δικαιοσύνη.

Η καταπατημένη περιοχή όπως αποτυπώνεται στους δορυφορικούς χάρτες της Google earth

Η καταπατημένη περιοχή όπως αποτυπώνεται στους δορυφορικούς χάρτες της Google earth

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αμετάκλητα δασική και αναδασωτέα με δύο αποφάσεις του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η πρώτη το 2004 που επικυρώθηκε το 2009 από το ΣτΕ αφορά 561 στρέμματα και η δεύτερη το 2012 που αφορά τα υπόλοιπα 242 στρέμματα. Οι αποφάσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών δικαστικών, διοικητικών και άλλων μορφών αγώνων της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ). Εν τούτοις, όπως διαφαίνεται, παρά την ύπαρξη και τον αμετάκλητο χαρακτήρα των αποφάσεων αυτών, όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αλλά τα όργανα του κράτους, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ενεργούν έτσι ώστε να γίνει τελικά αναγνώριση των τετελεσμένων και οι αποφάσεις να ακυρωθούν στην πράξη.

Πρώτα απ’ όλα, δεν έγινε καμία αναδασωτική ενέργεια, παρότι από την πρώτη απόφαση έχουν παρέλθει 18 ολόκληρα χρόνια και από τη δεύτερη 10. Κατά δεύτερο, παρ’ όλο που εκδόθηκαν περισσότερα από 60 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αλλά και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων, κανένα δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Σε αυτό το διάστημα ο τότε νομάρχης Ηλείας εξέδωσε απόφαση για την αναγνώριση μη νόμιμου οικισμού, που κατόπιν αναφορών της ΟΙΚΙΠΑ υποχρεώθηκε να ανακαλέσει. Το 2018 έγινε μια ακόμη νομοθετική απόπειρα αποδοχής των τετελεσμένων καταπατήσεων εις βάρος του Εθνικού Πάρκου με την ψήφιση του νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Η νέα διατύπωση ορίζει ότι η τελική χρήση τής εν λόγω έκτασης θα οριστεί στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος που θα καθορίσει το οριστικό διαχειριστικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου.

Τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει εκδοθεί ακόμη το προεδρικό διάταγμα για την κατοχύρωση των μέτρων προστασίας του Εθνικού Πάρκου. Όμως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς περιγράφει τηλεοπτικά τα παράθυρα και τις προϋποθέσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, θέτοντας σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4685/2020 που αφορά κατόχους κτιρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με λειτουργική ενότητα.

Τη συνεχιζόμενη καταπάτηση της δασικής και αναδασωτέας έκτασης των 803 στρεμμάτων καταγγέλλει -ακόμη μία φορά- η ΟΙΚΙΠΑ με επιστολή της στον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) με αίτημα να εξεταστεί η καθυστέρηση τόσο για την έκδοση του Π.Δ. για την οριστική προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τις υπηρεσίες του υπουργείου, για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, την αναδάσωση της παραπάνω έκτασης και την απομάκρυνση των καταπατητών.

Παράλληλα, η ΟΙΚΙΠΑ προχωρά στην ενημέρωση όλων των βουλευτών της Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας την παρέμβασή τους μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το υπουργείο. Και προειδοποιεί: «Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι απεργάζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταπατητές αγνοώντας δικαστικές αποφάσεις (συμπεριλαμβανομένου του ΣτΕ) και διοικητικές πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων και αναδάσωσης της καταπατημένης έκτασης».

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399