Πώς οι μέλισσες παραλίγο να προκαλέσουν πόλεμο και ακόμη 5 πληροφορίες – έκπληξη για το έντομο

Το CNN ξεχωρίζει 6 πληροφορίες – έκπληξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

melissesΕίναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια πολλών από τα αγαπημένα μας και πιο υγιεινά τρόφιμα, καθώς μετακινούν τη γύρη από φυτό σε φυτό, επικονιάζοντας περισσότερα από 100 φρούτα και λαχανικά. Όλοι ξέρουν πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες. Αλλά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, που ίσως δεν γνωρίζατε. Το CNN ξεχωρίζει 6 πληροφορίες – έκπληξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

  1. Στις μέλισσες αρέσει να «χορεύουν»

Όταν μια μέλισσα ανιχνεύει και επιθεωρεί μια νέα φωλιά, χρησιμοποιεί έναν χορό για να διαφημίσει τα πλεονεκτήματά της. Όσο καλύτερη είναι η τοποθεσία, τόσο πιο περίπλοκος και μεγαλύτερης διάρκειας είναι ο χορός των μελισσών. Εάν μια άλλη μέλισσα συναντήσει μια μέλισσα που χορεύει, θα πάει να επιθεωρήσει την τοποθεσία και αν της αρέσει, θα χορέψει και αυτή.

  1. Οι μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία της φύσης

Οι μέλισσες στο Βιετνάμ και σε άλλα μέρη της Ασίας απειλούνται από αρπακτικά είδη γιγάντιων κηφήνων που επιτίθενται σε αποικίες τους. Συγκεκριμένα, το αδηφάγο είδος hornet Vespa Soror είναι ικανό να εξαφανίσει την κυψέλη μέσα σε λίγες ώρες. Για να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις, οι μέλισσες έχει παρατηρηθεί ότι μαζεύουν φρέσκα περιττώματα ζώων και τα αλείφουν γύρω από την είσοδο της κυψέλης τους. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στα τέλη του 2020. «Σηματοδοτεί την πρώτη αναφορά μελισσών οποιουδήποτε είδους που αναζητούν υλικά που δεν προέρχονται από φυτά ή υγρά με βάση το νερό. Είναι επίσης το πρώτο ξεκάθαρο παράδειγμα μελισσών που χρησιμοποιούν ένα εργαλείο στη φύση».

  1. Τα περιττώματα των μελισσών παραλίγο να προκαλέσουν πόλεμο

Στη δεκαετία του 1980, η «κίτρινη βροχή» – μικροσκοπικές κηλίδες κίτρινου χρώματος που βρέθηκαν στο φύλλωμα της ζούγκλας στο Λάος και την Καμπότζη – θεωρήθηκε ότι ήταν το υπόλειμμα των χημικών όπλων. Πρόσφυγες είπαν ότι η κίτρινη βροχή προκάλεσε ασθένειες και θανάτους. Οι ισχυρισμοί ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορήσουν την τότε Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της για χημικό πόλεμο.

Οι ειδικοί των μελισσών διαπίστωσαν αργότερα ότι οι κίτρινες κουκκίδες ήταν εκκρίσεις από τεράστια σμήνη άγριων μελισσών.

  1. Οι μέλισσες πεινάνε

Τα φυτά παράγουν εκθαμβωτικά λουλούδια φορτωμένα με νέκταρ για να προσελκύσουν επικονιαστές, αλλά τι πρέπει να κάνει μία πεινασμένη μέλισσα όταν αυτά τα λουλούδια δεν έχουν ακόμη ανθίσει; Όταν η γύρη είναι σπάνια, οι βομβίνοι καταστρέφουν τα φύλλα φυτών της ντομάτας και της μουστάρδας με μοναδικό τρόπο, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ελβετία και τη Γαλλία. Για τις μέλισσες, η γύρη είναι μια πηγή πρωτεΐνης που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα μικρά τους.

  1. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις μέλισσες εδώ και χιλιάδες χρόνια

Μια ζωγραφιά σε σπήλαιο στην Ισπανία που πιστεύεται ότι είναι 8.000 ετών απεικονίζει έναν άνθρωπο να μαζεύει μέλι από μια σκάλα. Ίχνη κεριού μελισσών σε αγγεία υποδηλώνουν επίσης ότι οι πρώτοι αγρότες διατηρούσαν μέλισσες πριν από 9.000 χρόνια. Μέλι έχει βρεθεί και σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους.

Το μέλι ήταν πιθανότατα μια σπάνια απόλαυση σε μια προϊστορική δίαιτα που είχε λίγες γλυκές τροφές και θα μπορούσε να είχε ιατρικές χρήσεις. Το κερί μέλισσας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν αδιάβροχα δοχεία ή ως κόλλα.

  1. Μερικές μέλισσες τρώνε κρέας

Η συντριπτική πλειονότητα των μελισσών τρέφεται με γύρη και νέκταρ, αλλά ορισμένα είδη έχουν εξελιχθεί κατά τρόπο που να τρώνε κρέας από νεκρά ζώα.

Οι μέλισσες γύπες στην Κόστα Ρίκα έχουν έντερα πλούσια σε βακτήρια που αγαπούν τα οξέα παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στις ύαινες και σε άλλα ζώα που τρέφονται με πτώματα, ανακάλυψαν το 2021 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Riverside, το Πανεπιστήμιο Columbia και το Πανεπιστήμιο Cornell.

Η έρευνά τους περιελάμβανε το στήσιμο 16 παγίδων με δολώματα 50 γραμμάρια (1,8 ουγγιές) ωμού κοτόπουλου να κρέμονται από κλαδιά περίπου 1,5 μέτρο (4,9 πόδια) πάνω από το έδαφος. Αν και οι μέλισσες- γύπες τρέφονται με σάρκα, το μέλι τους εξακολουθεί να είναι γλυκό και βρώσιμο, είπαν οι ερευνητές.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399