«Καμπανάκι» ειδικών: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με εξαφάνιση την ανθρωπότητα

«H αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα»

tehniti_noimosyniΗ τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, προειδοποίησαν ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του OpenAI και του Google Deepmind.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης –και η οποία φέρει την υπογραφή δεκάδων ειδικών- αναφέρεται ότι «η αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του Google DeepMind Ντέμης Χασάμπης και ο Ντάριο Αμοντέι της Anthropic, είναι μεταξύ αυτών που συνυπογράφουν τη δήλωση, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι φόβοι που εκφράζονται είναι υπερβολικοί και δεν είναι ρεαλιστικοί.

Προ εβδομάδων, o 75χρονος Τζέφρι Χίντον, πρωτοπόρος στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αποκαλείται στη βιομηχανία της τεχνολογίας ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», παραιτήθηκε από την θέση του στην Google δηλώνοντας φοβισμένος πλέον από την εξέλιξη της τεχνολογίας στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος εδώ και δεκαετίας.

Ακολούθως, ο Μο Γκαουντάτ, πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης και έρευνας τεχνολογιών της Google δήλωσε πώς εύχεται να μην είχε ξεκινήσει καν αυτή την ερευνητική προσπάθεια και ότι πρέπει να υπάρξει πλέον συλλογική προσπάθεια για να εμποδιστεί η δημιουργία ενός δυστοπικού περιβάλλοντος από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Γκαουντάτ λέει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτά της μηχανικής μάθησης εκπαιδεύονται να μαθαίνουν τα πάντα μέσα από το χαοτικό αλλά και κατά βάση τοξικό στις απόψεις που διαχέονται εκεί κυβερνοχώρο.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399