ΗΠΑ: Το 10% των πλουσιότερων Αμερικανών ευθύνεται για το 40% της ρύπανσης, δείχνει έκθεση

Η μελέτη αυτή βοηθά στη δημιουργία μιας σαφέστερης εικόνας της ατομικής ευθύνης, καθώς υπερβαίνει το τι καταναλώνουν οι άνθρωποι.

usa_rypansi_plousioiΟι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής είναι επίσης μερικοί από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου – όχι μόνο λόγω των τεράστιων σπιτιών και των ιδιωτικών τζετ τους, αλλά και λόγω των ορυκτών καυσίμων που παράγονται από τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν τα χρήματά τους, σύμφωνα με το CNN.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό PLOS Climate διαπίστωσε ότι το 10% των πλουσιότερων Αμερικανών είναι υπεύθυνο για σχεδόν το ήμισυ της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη στις ΗΠΑ και κάλεσε τις κυβερνήσεις να απομακρυνθούν από τους “οπισθοδρομικούς” φόρους επί της έντασης άνθρακα των προϊόντων που αγοράζουν οι άνθρωποι και να επικεντρωθούν στη φορολόγηση των επενδύσεων που ρυπαίνουν το κλίμα.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να είναι αυτό το τεράστιο, συντριπτικό, νεφελώδες πράγμα που συμβαίνει στον κόσμο και νιώθεις ότι δεν έχεις καμία εξουσία πάνω του. Ξέρεις ότι συμβάλλεις σε αυτό με κάποιο τρόπο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ή μετρήσιμο», δήλωσε ο Jared Starr, επιστήμονας αειφορίας στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης και συγγραφέας της έκθεσης.

Η μελέτη αυτή βοηθά στη δημιουργία μιας σαφέστερης εικόνας της ατομικής ευθύνης, καθώς υπερβαίνει το τι καταναλώνουν οι άνθρωποι, δήλωσε στο CNN.

Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τεράστια σύνολα δεδομένων που καλύπτουν 30 χρόνια για να συνδέσουν τις οικονομικές συναλλαγές με τη ρύπανση από τον άνθρακα.

Εξετάστηκε η ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη και παράγεται από τις άμεσες δραστηριότητες των εταιρειών, καθώς και εκείνες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των εταιρειών στο κλίμα πιο κάτω στην αλυσίδα εφοδιασμού – για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών μιας εταιρείας πετρελαίου προέρχεται όταν οι πελάτες της καίνε το πετρέλαιο που εξάγεται.

Έτσι προέκυψε ένα αποτύπωμα άνθρακα για κάθε δολάριο οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, το οποίο οι ερευνητές συνέδεσαν με τα νοικοκυριά χρησιμοποιώντας στοιχεία από έρευνες πληθυσμού που έδειχναν τους κλάδους στους οποίους εργάζονται οι άνθρωποι και το εισόδημά τους από μισθούς και επενδύσεις.

Διαπίστωσαν ότι το 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών στις ΗΠΑ, τα νοικοκυριά που κερδίζουν πάνω από 178.000 δολάρια περίπου, ήταν υπεύθυνα για το 40% της ανθρωπογενούς ρύπανσης της χώρας που προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη. Μόνο το εισόδημα του κορυφαίου 1% – νοικοκυριά που κερδίζουν περισσότερα από 550.000 δολάρια – συνδέθηκε με το 15% έως 17% αυτής της ρύπανσης.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399