Αυτοκτονία: Σε αριθμούς ρεκόρ οι θάνατοι στις ΗΠΑ – Πού αποδίδεται η έξαρση

«Η Αμερική αντιμετωπίζει κρίση ψυχικής υγείας» λέει ο υπουργός Υγείας

aftoktonies_usaΣχεδόν 50.000 Αμερικανοί έβαλαν τέλος στη ζωή τους το 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Περισσότεροι από τους μισούς αυτοκτόνησαν με όπλα.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσαν τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι οι αυτοχειρίες είναι σήμερα συχνότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εννέα στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι η Αμερική αντιμετωπίζει κρίση ψυχικής υγείας. Τα νέα δεδομένα για τις αυτοκτονίες που ανέφεραν τα CDC δείχνει το γιατί» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Υγεία Ζάβιερ Μπεσέρα.

Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το να ζητήσουν βοήθεια είναι σημάδι αδυναμίας, επισήμανε.

Το 2002 καταγράφηκαν 14,9 αυτοκτονίες ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 14,2 θανάτων ανά 100.000 άτομα το 2018. Οι θάνατοι από αυτοκτονία αυξήθηκαν από τους 48.183 το 2021 σε 49.449 το 2022.

Το θέμα της αυτοκτονίας είναι περίπλοκο και οι ειδικοί τονίζουν ότι η αύξηση μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αύξηση της επίπτωσης της κατάθλιψης και η περιορισμένη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Όμως ένας κύριος παράγοντας πίσω από την έξαρση είναι πιθανότατα η διαθεσιμότητα των όπλων, δήλωσε στο Associated Press η Τζιλ Χάρκαβι-Φράιντμαν, αντιπρόεδρος ερευνών στο Αμερικανικό Ίδρυμα Πρόληψης Αυτοκτονίας.

Οι πωλήσεις όπλων έχουν αυξηθεί και οι απόπειρες αυτοκτονίας με όπλα είναι μακράν πιθανότερο να καταλήξουν σε θάνατο.

Πρόσφατη ανάλυση του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», η οποία βασίστηκε σε προκαταρκτικά δεδομένα για το 2022, έδειξε ότι οι θάνατοι από πυροβολισμό αυξήθηκαν πέρυσι σε ιστορικό υψηλό. Για πρώτη φορά, οι αυτοκτονίες μαύρων εφήβων ξεπέρασαν τις αυτοκτονίες λευκών συνομιλήκων τους.

«Δεν νομίζω αν μπορεί να μιλήσει κανείς για την αυτοκτονία χωρίς να μιλήσει για όπλα» είπε η Χάρκαβι-Φράιντμαν.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399