Δωρεάν παιδεία: Τέλος με αρχή από τους παιδικούς σταθμούς

Επιπτώσεις στη λειτουργία των παιδικών σταθμών (ιατρική περίθαλψη παιδιών, θέρμανση, αύξηση αριθμού παιδιών ανά δάσκαλο κ.λπ.) και… τα βαλάντια των γονέων φαίνεται ότι θα έχει η συμφωνία υπουργείου Εργασίας – ΚΕΔΕ με την οποία μειώνεται κατά 15% η επιδότηση ανά παιδί στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατά 50% στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Η «εισαγωγή» περισσότερων παιδιών (συνολικά 61.000 παιδιών έναντι 96.151 αιτήσεων, συν 3.000 επιπλέον μέσω χορηγίας) αποβαίνει – σύμφωνα και με τους αιρετούς που μίλησαν στηνaftodioikisi.gr – εις βάρος της ποιότητας: αύξηση των τροφείων, λιγότερες επισκέψεις γιατρών, ελλείψεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, περισσότερα παιδιά ανά δάσκαλο, συμβολή του γονέα σε σχολικά είδη, όπως, π.χ. παιδικά βιβλία, πλαστελίνες κτλ.

Έτσι, μετά τα πανεπιστήμια για τα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων από το εαρινό εξάμηνο, στους παιδικούς σταθμούς καταργείται όχι μόνο το «δωρεάν» σύγγραμμα αλλά και πολλές από τις μέχρι τώρα δωρεάν παροχές.

Φιλίππου: Τα τροφεία θα αυξηθούν κατακόρυφα

«Με τη δική τους λογική, μειώνουν την ποιότητα στους παιδικούς και δεν ξέρουμε αν μπορούμε να τους λειτουργήσουμε», σημειώνει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συμπληρώνει, εξηγώντας: «Δε θα έχουμε τροφεία, και σε πολλούς δήμους θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να αυξηθούν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η “τσέπη” του γονέα, θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε λιγότερα σχολικά, π.χ., μολύβια, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, παραμύθια, και σε πολλές περιπτώσεις θα πούμε σε ένα γονέα “Φέρε από το σπίτι σου”, θα υπάρχουν λιγότερες επισκέψεις ιατρών, θα έχουμε πρόβλημα για να θερμάνουμε τα παιδιά, καθώς δεν υπάρχουν λεφτά για την αγορά πετρελαίου κτλ».

Μασσαράς: Αν δε μου δώσουν 11μηνίτες, σε δύο μήνες θα στείλω τα παιδιά σπίτια τους

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών της Πάτρας Χάρης Μασσαράς: «Θα αναγκαστούμε κόψουμε παροχές, να κόψουμε εποπτικό υλικό, να ζητάμε από τους γονείς να φέρνουν παραμύθια, βιβλία ή άλλα σχολικά είδη, γιατί δε θα μπορώ να δώσω, δε θα έχω… Σκεφθείτε ότι θέλω ένα κάρο λεφτά για τη θέρμανση των παιδικών, με το πετρέλαιο να φτάνει 1,60 ευρώ/τόνος, ενώ πέρυσι είχε 1,10-1,20 ευρώ/τόνος», υπογραμμίζει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr.

Στους παιδικούς σταθμούς, από τις 1.500 αιτήσεις (μαζί με τις περυσινές) καλύφθηκαν μόνον οι 950 (400 οι φετινές), συν αυτές που επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ (σ.σ.: ο Δήμος Πατρέων έχει 38 τμήματα με 25 παιδιά το καθένα). Το προσωπικό που απασχολείται στους παιδικούς είναι με δίμηνες συμβάσεις, αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Χ. Μασσαράς -αν και έχει κάνει τη σχετική αίτηση προς το ΑΣΕΠ από τα τέλη Ιουλίου για πρόσληψη ατόμων ΙΔΟΧ- στην περίπτωση που δεν έχει λάβει θετική απάντηση για την πρόσληψη των συγκεκριμένων συμβασιούχων (μάγειρες, βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων) σε δύο μήνες (σ.σ.: ακόμη περιμένει!!!), «τότε, θα πούμε στα παιδιά: Φύγετε!».

«Μας έχουν με το μαχαίρι στο λαιμό. Δε γίνεται καμία έγκριση, και μας είπαν μάλιστα πως από τις θέσεις που ζητάμε, θα πέσει… λεπίδι, δηλαδή από τα 25-30 άτομα που θέλουμε θα υπάρξει μια μείωση 10%. Έτσι, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε», επισημαίνει μιλώντας στην ιστοσελίδα.

Ηλιοπούλου: Πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού

Όπως δηλώνει σε συνέντευξή της στην aftodioikisi.gr η πρόεδρος των παιδικών σταθμών της Αθήνας, παρά τα όποια προβλήματα, «ο δήμος θα πάρει όσα παιδιά έχει προϋπολογίσει, χωρίς να μειώσει τη ποιότητά των υπηρεσιών». Το κύριο πρόβλημα, όπως υπογραμμίζει, είναι με το προσωπικό, καθώς υπάρχει έλλειψη και υπάρχει παιδικός με έναν παιδαγωγό.

«Έχουμε περίπου 4.800 παιδιά εγγεγραμμένα, με την προϋπόθεση πως μπαίνουν στις τάξεις οι προϊστάμενοι, που είναι οι παιδαγωγοί. Το κενό που υπάρχει, διότι υπάρχει, θα καλυφθεί με την πρόσληψη των 200 συμβασιούχων, που σήμερα ή αύριο αναμένουμε και την έγκριση από το ΑΣΕΠ». Και όταν γίνει αυτό, ο δήμος θα πάρει και όσα παιδιά είναι στη λίστα αναμονής, δηλαδή άλλα 600.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελίες γονέων στην ιστοσελίδα, ενώ πέρυσι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων υπήρχαν δύο παιδαγωγοί για 18 παιδιά φέτος υπάρχουν μονον δύο για 30 παιδιά.

(πηγή: aftodioikisi.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399