Αποκλεισμένο από την παιδεία το “ασθενές” φύλο

Το χάσμα που χωρίζει τα δύο φύλα, ως προς την πρόσβαση που έχουν στην εκπαίδευση, έρχεται να υπενθυμίσει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Κορίτσια, η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένη Έθνη στα τέλη του περασμένου χρόνιου και φέτος γιορτάζεται για πρώτη φορά.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος του “ασθενούς” φύλου: στην υποσαχάρια Αφρική λιγότερο από το 20% των κοριτσιών συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά το τέλος της πρωτοβάθμιας, ενώ περισσότερες από τις μισές Αφρικανές δημιουργούν οικογένειες πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως για τα κορίτσια ηλικίας από 15 έως 19 ετών δεν είναι κάποια ασθένεια, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, αλλά οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας χρόνος επιπλέον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για τα κορίτσια θα αύξανε τα μελλοντικά εισοδήματα τους κατά 10% με 20% κι ένας επιπλέον χρόνος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά 15% με 25%.

Επιπλέον, τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο για επτά ή περισσότερα έτη, δημιουργούν οικογένειες τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αργότερα και γεννούν δύο παιδιά λιγότερα από τα κορίτσια που εγκαταλείπουν τη βασική εκπαίδευση.

Αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι γυναίκες επενδύουν το 90% των εισοδημάτων τους στις οικογένειές τους (για την αγορά ρούχων, βιβλίων, αντικειμένων οικοσκευής κλπ), έναντι μόλις 30% των ανδρών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Κι όμως, εννέα στα δέκα αναπτυξιακά προγράμματα που εκπονούνται για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, έχουν ως βασικούς αποδέκτες τα αγόρια.

Διαφορές σε βάρος των κοριτσιών, ωστόσο, παρατηρούνται και στον αναπτυγμένο κόσμο. Η ισότητα στην εκπαίδευση είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί και σε πολλές δυτικές χώρες και ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας, των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών αλλά και των πολυτεχνικών σπουδών.

(πηγή: nooz.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399