Οι πολιτικοί παίζουν με την υγεία των παιδιών

Καρκινογόνες, αλλεργιογόνες καθώς και ουσίες υπεύθυνες για ορµονικές διαταραχές θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα παιχνίδια, παρά την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρµογή το ερχόµενο καλοκαίρι.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν δυο από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, η BEUC και η ANEC, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενηµέρωσης αλλά και πίεσης προς τα ευρωπαϊκά όργανα για τη ριζική αναθεώρηση της Οδηγίας και την κάλυψη σηµαντικών ελλείψεων που έχουν εντοπίσει όσον αφορά τις χηµικές ουσίες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι καταναλωτικές οργανώσεις, τα παιδιά παίζουν µε επικίνδυνα παιχνίδια και οι πολιτικοί «παίζουν» µε την υγεία των παιδιών, επισηµαίνοντας ότι θα πρέπει άµεσα να υπάρξει ριζική αναθεώρηση της Οδηγίας, έτσι ώστε να απαγορευθεί η χρήση των επικίνδυνων χηµικών ουσιών σε παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 36 µηνών καθώς και σε παιχνίδια που τα βάζουν στο στόµα, διότι ευθύνονται για την εµφάνιση αλλεργιών και καρκίνου.

Επισηµαίνεται ότι η Οδηγία της Ε.Ε. για την ασφάλεια των παιχνιδιών επιτρέπει τη χρήση στα παιχνίδια χηµικών ουσιών, όπως βαρέα µέταλλα, µεταξύ των οποίων µόλυβδο, κάδµιο, υδράργυρο, αλλά και άλλων χηµικών, όπως εξασθενές χρώµιο και αρσενικό, θέτοντας ως προϋπόθεση για την ασφάλεια να µη σηµειώνεται υπέρβαση των καθορισµένων ορίων «µετανάστευσης» από τα παιχνίδια.

Όπως επισηµαίνουν όµως οι καταναλωτικές οργανώσεις, που στηρίζονται σε επιστηµονικές µελέτες, τα λεγόµενα ασφαλή όρια των χηµικών στα παιχνίδια έχουν υιοθετηθεί µε βάση δεδοµένα για ενήλικες και όχι για παιδιά, τα οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις επιπτώσεις των χηµικών ουσιών.

Στην Οδηγία δεν γίνεται επίσης καµιά αναφορά στη χρήση χηµικών που αποδεδειγµένα δρουν ως ορµονικοί διαταρράκτες, καθώς µιµούνται τη λειτουργία των ορµονών.

Την απροθυµία της Ε.Ε. να λάβει δραστικές λύσεις για την προστασία του πιο ευάλωτου πληθυσµού αποδίδουν οµάδες πολιτών στο στενό µαρκάρισµα των λόµπι της χηµικής βιοµηχανίας και των περισσοτέρων από 2.000 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τοµέα των παιχνιδιών. Όπως υπογραµµίζουν, η απαγόρευση συγκεκριµένων χηµικών ουσιών θα οδηγούσε σε βασικές αλλαγές στον τοµέα της παραγωγής και του κόστους, παράγοντες που φαίνεται ότι η Κοµισιόν υπολογίζει περισσότερο σε σχέση µε την προστασία των 80 εκατοµµυρίων παιδιών κάτω των 14 ετών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισηµαίνεται ότι η Ε.Ε. είναι, µετά τις ΗΠΑ, ο δεύτερος µεγαλύτερος εισαγωγέας παιχνιδιών, µε το 97% να προέρχεται από την Ασία και το 86% αποκλειστικά από την Κίνα. Σύµφωνα µε το ευρωπαϊκό σύστηµα συναγερµού RAPEX για τα επικίνδυνα προϊόντα, το 30% των προειδοποιήσεων αφορούν σε παιχνίδια στα οποία έχουν εντοπιστεί και επικίνδυνες χηµικές ουσίες.

(πηγή: Το Ποντίκι)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399