Το CERN σβήνει τις «μηχανές» του

Σε δίχρονο «διάλειμμα» τέθηκε ο μεγάλος επιταχυντής

Ο διάσημος μεγάλος επιταχυντής του CERN, ετοιμάζεται για ένα «διάλειμμα» δύο χρόνων, καθώς ήδη έσβησαν οι συγκρουόμενες ακτίνες των σωματιδίων του.

Οι διαδικασίες που θα θέσουν σε «χειμέρια νάρκη» τον επιταχυντή θα ολοκληρωθούν έως το Σάββατο.

Θα επιστρέψει στη «ζωή» το Νοέμβριο του 2014 και τα πειράματα που διεξάγονται αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015.

Τότε, οι 1.734 μαγνήτες του, που καθοδηγούν τις ακτίνες των σωματιδίων στο εσωτερικό του τεράστιου υπόγειου τούνελ, σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν, θα θερμανθούν σταδιακά ξανά σε θερμοκρασία δωματίου.

Η δίχρονη διακοπή του επιταχυντή θα αφιερωθεί σε επισκευές και αναβαθμίσεις του πολύπλοκου εξοπλισμού του, ιδίως όσον αφορά τις συνδέσεις μεταξύ των μαγνητών, ώστε να αντέξουν τα υπέρογκα ηλεκτρικά φορτία που θα τους διαπεράσουν μελλοντικά.

Στόχος είναι να εκμηδενισθεί η πιθανότητα ενός νέου τεχνικού προβλήματος, όπως αυτό που τον έθεσε «νοκ-άουτ» το 2008. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θα γίνουν τεχνικές εργασίες αναβάθμισης στους τέσσερις πειραματικούς ανιχνευτές του επιταχυντή.

Στη διάρκεια του 2012, το γιγάντιο μηχάνημα έκανε συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με ενέργεια 8 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ), έναντι 7 TeV το 2011, ενώ από το 2015 η ενέργεια των συγκρούσεων θα ανέβει στα 13 TeV, μακράν οι πιο ισχυρές συγκρούσεις σωματιδίων που θα έχουν ποτέ επιχειρηθεί από τους επιστήμονες.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.