Ανοικτή επιστολή αγωνίας για την υγεία

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό στέλνουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων του Ηρακλείου, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αγωνία τους για την υγεία στη χώρα μας. Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων εστιάζουν στη μείωση των πόρων για την υγεία, στην αποδυνάμωση του ιατρικού προσωπικού της χώρας και στο νομικό πλαίσιο που διέπει στο χώρο της υγείας.

Ανώνυμο-1Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε δημοσίως μαζί σας λόγω της σοβαρότητας και της κρισιμότητας της κατάστασης στο χώρο της υγείας όπως συμπυκνώνεται σε τρία βασικά θέματα.

Το ιατρικό δυναμικό της χώρας, που είναι διπλάσιο σε αριθμό του αναγκαίου (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα), εκπαιδεύεται και μετεκπαιδεύεται κατά τρόπο που παρουσιάζει χρονικά κενά, αδυναμίες και έλλειψη αξιολόγησης.

Το νομικό πλαίσιο της υγείας διά των προσφάτων αντικρουόμενων γενικών νόμων έχει είτε αποσαθρωθεί είτε καταστεί ανενεργό, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία άσκησης της ιατρικής με κανόνες δεοντολογίας.

Η μείωση των πόρων για την υγεία στο δημόσιο τομέα συνολικά (ΕΣΥ & ΕΟΠΥΥ), σε συνδυασμό με την αύξηση της γραφειοκρατίας που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος αυτών, οδηγεί ασθενείς και γιατρούς σε απόγνωση. Κατάσταση που επιδεινώνεται από παράλογους σχεδιασμούς για ανορθολογικές συγχωνεύσεις.

Τα τρία αυτά προβλήματα σε συνθήκες κρίσης οξύνονται και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα θα οδηγήσουν την πατρίδα του Ιπποκράτη να έχει υγεία υπανάπτυκτης χώρας και την κοινωνία στα άκρα.

Αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η Ελλάδα μας, προτείναμε στην πολιτική ηγεσία σχετικές λύσεις μηδενικού κόστους και σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικού οικονομικού οφέλους, αλλά συναντήσαμε κλειστά αφτιά και προκατάληψη. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι το τέλμα συντηρείται σκόπιμα για την προστασία μιας χούφτας κομματανθρώπων και του μαύρου χρήματος της υγείας.

Αντίθετα, επειδή νομίζουμε ότι η απαξίωση του επιστημονικού κόσμου, η οποία εφόσον συντελεστεί θα διαταράξει την κοινωνική δομή, δεν μπορεί να σας αφήνει αδιάφορο απευθυνόμαστε σε εσάς.

Ζητούμε άμεση αλλαγή πολιτικής με ορθολογική διαχείριση των λιγοστών πόρων, σε ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και με νέα πολιτική ηγεσία για να την υλοποιήσει.

Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε και είμαστε στη διάθεσή σας για να σταματήσει το “θανατηφόρο” πείραμα στην υγεία, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και μη αναστρέψιμες ακόμα και σε βάθος χρόνου».

Την επιστολή υπογράφουν οι δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρουργός, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δρ Γρηγόριος Πασπάτης, γαστρεντερολόγος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και δρ Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, παιδίατρος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

(πηγή: neakriti.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399