Πολύχρωμα θαύματα για παιδιά που δοκιμάζονται

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΓΚΡΙΖΟΥΣ ΚΑΙ ΑΧΡΩΜΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Ειδικότητά τους, να γεμίζουν χρώματα τα γκρίζα και άχρωμα σχολεία. Με πινέλα στο χέρι και έμπνευση που ξεχειλίζει, σχεδιάζουν παιχνίδια και αερόστατα, θαλασσογραφίες, παραλίες, αμμουδιές με ξεφωνητά παιδιών, ονειρότοπους εκεί που η ανάγκη επιβάλλει ένα πιο χαρούμενο περιβάλλον.

Η ομάδα έχει ένα βασικό πυρήνα 25-30 ζωγράφων. Στην ομάδα ο Βασίλης, η Γιώτα, ο Κώστας, ο Γιώργος, η Βίκυ, η Σοφία, η Αφροδίτη, η Ιωάννα, η Ναταλία και άλλοι που συνεχώς αυξάνονται. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η ομάδα των θαυμάτων και των χρωμάτων σκόρπισε χαμόγελα με τις τοιχογραφίες της στις στέγες ανηλίκων Περισσού και Πειραιά, στα ειδικά σχολεία Πεντέλης, Αγίου Δημητρίου, «Αργώ» Πειραιά, στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα, στο σχολείο της οδού Αδμήτου, στην πλατεία Αττικής, σε συνεργασία με τους Atenistas, στο παιδικό νοσοκομείο Πάτρας, δράση που διοργάνωσαν οι Patrinistas, παρέδωσε φιλοτεχνημένα έργα στην στέγη ανηλίκων Περισσού, στο ειδικό σχολείο στις Αχαρνές, και στη μονάδα φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στην Αγιάσο Μυτιλήνης.

«Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2010, είχα ζωγραφίσει το δωμάτιο του εγγονού μου και μετά σκέφτηκα γιατί να μην το κάνω και για άλλα παιδάκια. Ξεκίνησε από πολύ λίγα άτομα, δουλέψαμε πολύ με το facebook και τώρα έχουμε ένα βασικό πυρήνα 25-30 ζωγράφων» τονίζει η Ειρήνη Κουρτζέλλη, ζωγράφος, 59 ετών. Οι δράσεις της ομάδας αφορούν κυρίως τοιχογραφίες σε χώρους για παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Δεν μπορούμε, προς το παρόν, να επεκταθούμε και στα υπόλοιπα σχολεία γιατί μας λείπουν χέρια», συμπληρώνει. Η ομάδα δεν δέχεται δωρεές σε χρήματα. Αυτές συγκεντρώνονται από τους φορείς που φιλοξενούν τα παιδιά, μετατρέπονται σε μπογιές διάφορων χρωμάτων, οι οποίες παραδίδονται στους ζωγράφους. Όπως τονίζουν στο site τους zografoisedrasi@gmail.com: «Είναι γνωστό πως τα παιδιά μέσα από τα χρωματιστά μολύβια και τις μπογιές τους εκφράζουν όσα κρύβουν στην ψυχή τους, όσα τα ευχαριστούν και όσα τα τρομάζουν. Οι δικές μας δράσεις ωστόσο περιστρέφονται γύρω από “μη προνομιούχα” παιδιά, που είτε διαμένουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, υποβαθμισμένες ή παραμεθόριες περιοχές, είτε είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, νοσηλεύονται λόγω ασθενειών κ.λπ. Στόχος μας, είναι να φέρουμε τα παιδιά σ’ επαφή με την τέχνη και μέσα απ’ αυτήν να τα ευαισθητοποιήσουμε και να τους δώσουμε χαρά! Φιλοτεχνούμε πίνακες, τους οποίους προσφέρουμε σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων κ.λπ. Κατά την παράδοση των έργων διοργανώνουμε μικρές γιορτές με διάφορα δρώμενα όπως ζωγραφική με τα παιδιά, face painting, αφήγηση παραμυθιών, μουσική, θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με άλλους εθελοντές».

Η εθελοντική αυτή ομάδα αναζητεί: εικαστικούς με όρεξη και διάθεση να προσφέρουν το ταλέντο τους, δημιουργικούς ανθρώπους που μπορούν να συμμετέχουν με τη φαντασία τους και την εργατικότητά τους στη φιλοτέχνηση τοιχογραφιών, πινάκων, χειροποίητων κατασκευών για bazaar (όλοι κρύβουμε έναν καλλιτέχνη μέσα μας εξάλλου, οδηγούς-εθελοντές που θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά των εθελοντών μας στα σχολεία ή τη μεταφορά χρωμάτων, υλικών κ.λπ., έμπειρο γραφίστα που θα αναλαμβάνει τις αφίσες για τις εκάστοτε δράσεις, εικαστικούς, εκπαιδευτικούς κ.λπ. για δημιουργική απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λπ. (π.χ. παράδοση μαθήματος ζωγραφικής), μεταφραστή για την σελίδα μας στο facebook και το blog.

Ανοιχτή πρόσκληση

Το χθεσινό προσκλητήριο των «Ζωγράφων σε δράση για τα παιδιά» ανέφερε: «Φορέστε τα μπλουζάκια σας (όσοι διαθέτουν) και το καλύτερο χαμόγελό σας κι ελάτε για μια “εκδρομή διαφορετική”. Όσοι θέλουν να έρθουν με δικό τους αυτοκίνητο, τα έξοδα δεν τα καλύπτει το νοσοκομείο. Εφοδιαστείτε με μικρά πινέλα που να σας βολεύουν, τα υπόλοιπα υλικά θα τα έχουν εφοδιαστεί οι υπεύθυνοι. Επίσης, θα προσφέρουν και φαγητό. Συγκέντρωση 08.15 το πρωί, στην Πατησίων, στον πεζόδρομο, έξω απ’ το παλιό Μινιόν».

Στόχος τους έως τις 31 Ιουλίου είναι η φιλοτέχνηση πέντε θαλάμων και άλλων χώρων στην Παιδιατρική Κλινική της Κορίνθου. «Δηλώστε συμμετοχή, η χαρά που παίρνεις όταν προσφέρεις είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που δίνεις. Όλοι μαζί, καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα, μπορούμε και κάνουμε μικρά θαύματα!». Πρόκειται κυρίως για ζωγράφους που απαντούν έμπρακτα στο ερώτημα «πώς μπορεί να βοηθήσει η Τέχνη στον καιρό της κρίσης;», ενώ στην ομάδα έχουν προστεθεί και άλλα άτομα, τα οποία αγαπούν τη ζωγραφική και την προσφορά.

(πηγή: Ελευθεροτυπία)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399