Στο 3% η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη – Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της

Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας εφέτος και το 2016, λόγω των απογοητευτικών οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και ορισμένων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών που αντισταθμίζουν το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται να ανέλθει το 2015 στο 3% έναντι 3,4% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές) της ΠΤ.Για το 2016 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,3% έναντι 3,5% του περασμένου Ιουνίου, ενώ για το 2017 αναμένεται μείωσή του στο 3,2%.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία συγκυρία αποσυντονισμού», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΠΤ Καουσίκ Μπασού. Είναι πιο υποτονική από ότι αναμενόταν μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η έκθεση αναφέρει ότι η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τις διαχωρίζει από άλλες πλούσιες χώρες – περιλαμβανομένων χωρών της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας – που συνεχίζουν να έχουν αναιμικές οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τον φόβο του αποπληθωρισμού. «Η διεθνής οικονομία κινείται με μία μόνο μηχανή… την αμερικανική. Αυτό δεν δίνει μία αισιόδοξη προοπτική για τον κόσμο», δήλωσε ο Μπασού.

Από τις αναδυόμενες αγορές, η Βραζιλία και η Ρωσία, μαζί με την Κίνα, είχαν μεγάλη βαρύτητα στις προβλέψεις της ΠΤ. Ο Μπασού ανέφερε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας αναμένεται να φθάσει αυτόν της Κίνας το επόμενο έτος και το 2017, κοντά στο 7%.Η ΠΤ προβλέπει ότι η μείωση των τιμών πετρελαίου κατά σχεδόν 60% από τον περασμένο Ιούνιο θα έχει καθαρά θετική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τις οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο. Ενώ, ωστόσο, η ΠΤ αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα εφέτος, αναφέρει ότι το θετικό σοκ μπορεί να χρειασθεί αρκετά χρόνια για να τροφοδοτήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει τη μεταβλητότητα της αγοράς και θα μειώσει τις επενδύσεις για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου ή πετρελαίου σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Η άμεση επίδραση των χαμηλότερων τιμών του αργού περιορίζεται σε μόλις 0,1% ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας εφέτος, αναφέρει η έκθεση.

(πηγή: http://www.real.gr/De)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399