Ηχορύπανση: Ο «σιωπηλός εχθρός μας»

Συντάκτης: Ειρήνη Ρουμπά Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος

ihorypansiΗ ηχορύπανση προκύπτει από τα ανεπιθύμητα και έντονα επίπεδα θορύβου, που παράγονται καθημερινά στον περιβάλλοντα χώρο και συναποτελούν έναν ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία και την ευημερία.

Ειδικότερα, οι στάθμες θορύβου υπερβαίνουν συχνά τις οριακές τιμές (έως και 68 ντεσιμπέλ) υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της ζωής.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις, είναι γνωστό ότι ο θόρυβος επιδρά αρνητικά στο σύστημα ακοής με τη μορφή της παροδικής ή και μόνιμης ακουστικής απώλειας και διαταράσσει τον ύπνο επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογική και νοητική λειτουργία. Επιπρόσθετα, συχνά δεν σκεφτόμαστε καν ότι οι  ημικρανίες, το άγχος, η δυσφορία, η μείωση της παραγωγικότητας και η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να προέρχονται από την ηχορύπανση, ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εφόσον έχουμε συνηθίσει σε ένα θορυβώδες περιβάλλον.

Ας δούμε παραδείγματα: τα 55 ντεσιμπέλ δημιουργούν σοβαρές ενοχλήσεις και δυσφορία, τα 45 ντεσιμπέλ οδηγούν σε ενοχλήσεις στη διάρκεια του ύπνου, τα 90 ντεσιμπέλ δημιουργούν πονοκέφαλο σε έναν υγιή άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και τα 100 ντεσιμπέλ σε συνεχή έκθεση μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ακουστικό σύστημα.

Τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και γενικότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η πρώτη πηγή θορύβου στην Ελλάδα τόσο στη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Οι δρόμοι εκθέτουν τον άνθρωπο σε 55 ντεσιμπέλ θορύβου την ημέρα και 50 την νύχτα. Επίσης, έντονα επίπεδα θορύβου παράγονται από μηχανές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις διότι είναι παλιές και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακουστικοί σύμβουλοι για να βελτιώσουν την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονος θόρυβος προέρχεται και από τις οικιακές συσκευές με το πλυντήριο να παράγει 68 ντεσιμπέλ και την ηλεκτρική σκούπα 70 ντεσιμπέλ.

Τέλος, μαγαζιά εστίασης, νυχτερινής διασκέδασης και γενικότερα δημόσιοι χώροι και έργα επιδρούν αρνητικά στο φαινόμενο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να φανταστούμε τα επίπεδα θορύβου που εκτίθεται ένα άτομο όταν βιώνει συνδυασμούς των παραπάνω καταστάσεων.

Η λύση προϋποθέτει την συνεργασία όλων μας. Αρχικά,  οφείλουμε να πιέσουμε τις δημόσιες αρχές να παίρνουν σοβαρά τον συγκεκριμένο περιβαλλοντικό κίνδυνο και να προχωρήσουν σε χαρτογράφηση του θορύβου ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Ωστόσο, η πραγματική λύση πρέπει να ξεκινά από εμάς τους ίδιους! Πρέπει να σεβόμαστε τις ώρες κοινής ησυχίας και τον συνάνθρωπό μας και να συνειδητοποιούμε πότε ο θόρυβος που παράγουμε φτάνει στο επίπεδο του ενοχλητικού. Είναι θέμα συναίσθησης και ευαισθητοποίησης σε έναν παράγοντα που απειλεί καθημερινά την ψυχική αλλά και την σωματική μας υγεία.

(Πηγή: enallaktikos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399