Οι ΗΠΑ πρώτη χώρα με διαφορά στην εξαγωγή όπλων

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης

usa_ejagoges_oplonΤο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) σε 12σέλιδη έκθεση του την Κυριακή αναφέρει ότι οι πωλήσεις όπλων προς τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 87% τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη Σαουδική Αραβία να κατατάσσεται στον κατάλογο των αγοραστών σαν  ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Στην κορυφή του καταλόγου των κορυφαίων  αγοραστών όπλων εκτός από την Σαουδική Αραβία συμπεριελήφθη η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Αλγερία και το Ιράκ.

Το ινστιτούτο μετράει τον όγκο των παραδόσεων όπλων και όχι την αξία τους σε δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πωλήσεις όπλων προς τη Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.

Ο Pieter Wezeman, ανώτερος αξιωματικός της SIPRI, δήλωσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες πωλούν πολεμικά αεροπλάνα  και εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται σε αμφιλεγόμενους πολέμους στην Υεμένη και αλλού”

Προσθέτοντας περαιτέρω ότι  “Όπλα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία είναι σε μεγάλη ζήτηση στον Περσικό Κόλπο, όπου οι συγκρούσεις και οι εντάσεις είναι σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα  η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία αύξησαν δραματικά τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Wezeman απέδωσε την αύξηση  στις εισαγωγές της Μέσης Ανατολής στην ανάγκη αντικατάστασης του στρατιωτικού εξοπλισμού που αναπτύχθηκε και καταστράφηκε στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και τις πολιτικές εντάσεις και τον αγώνα δρόμου  των περιφερειακών εξοπλισμών.

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ειδικότερα προετοιμάζονται για πιθανή σύγκρουση με το Ιράν”, ανέφερε η έκθεση των 12 σελίδων.

Η έκθεση SIPRI αναφέρεται επίσης σε σοβαρή διπλωματική κρίση στο πλαίσιο των χωρών του Κόλπου, με το Κατάρ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος πωλητής όπλων παγκοσμίως, με αλματώδη αύξηση 29% στις εξαγωγές της τα τελευταία πέντε χρόνια. Πάνω από το ήμισυ των αμερικανικών όπλων (52%) πωλήθηκαν σε πελάτες στη Μέση Ανατολή. Καινούργιοι πελάτες είναι η Πολωνία και η Ρουμανία.

Οι βρετανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9% την ίδια περίοδο. Οι περισσότερες από τις εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου (59%) πήγαν επίσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν να είναι οι κύριοι προορισμοί για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Στην δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ είναι η Ρωσία με ελαφρώς μειωμένες τις εξαγωγές σε Βενεζουέλα και Ινδία και καινούργιο πελάτη την Νιγηρία. Ακολουθούν Γαλλία,  Γερμανία και Κίνα.

Η αίσθηση της απειλής από την Ρωσία που έχει καλλιεργηθεί σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ευνοεί τις ΗΠΑ στο εμπόριο των όπλων, τονίζει ο Wezeman.

Έτσι ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών με θύματα τους λαούς ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής που βλέπουν ζωές να χάνονται, τις χώρες τους να καταστρέφονται και δεκάδες εκατομμύρια να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

(Πηγή: atexnos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399