Μοζαμβίκη: Τους 1.000 μπορεί να φθάσουν οι νεκροί από τον κυκλώνα Ιντάι

REUTERS/PHILIMON BULAWAYO

REUTERS/PHILIMON BULAWAYO

Φόβοι για περισσότερους από 1.000 νεκρούς από τον καταστροφικό κυκλώνα που έπληξε την περασμένη Παρασκευή τη Μοζαμβίκη εκφράζονται από τον πρόεδρο της χώρας Φιλίπε Νιούσι.

Ο Νιούσι δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της Μοζαμβίκης ότι ο ίδιος είδε «πολλά πτώματα» να επιπλέουν στους ποταμούς Πούνγκουε και Μπούζι, οι οποίοι έχουν ξεχειλίσει. «Φαίνεται ότι ίσως καταγραφούν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας των πλημμύρων.

IFRC VIA REUTERS/SOCIAL MEDIA

IFRC VIA REUTERS/SOCIAL MEDIA

Τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως επιβεβαιώνεται από τις αρχές και εκατοντάδες αγνοούνται στη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε εξαιτίας του τροπικού κυκλώνα Ιντάι. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν πληγεί ή έχουν επηρεαστεί σε κάποιον βαθμό από το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής αριθμός των νεκρών και η έκταση της ζημιάς δεν θα μπορεί να επιβεβαιωθεί άμεσα, καθώς πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες.

Στέγες έχουν ξεριζωθεί, τοίχοι έχουν πέσει, δρόμοι, γέφυρες, σχολεία και νοσοκομεία έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες πέρασαν όλη τη νύχτα προσπαθώντας να διασώσουν ανθρώπους από τα δέντρα.

Η πόλη Μπέιρα -IFRC VIA REUTERS/SOCIAL MEDIA

Η πόλη Μπέιρα -IFRC VIA REUTERS/SOCIAL MEDIA

Οι πολίτες της κατεστραμμένης πόλης Μπέιρα, όπου οι ποταμοί Πούνγκουε και Μπούζι εκβάλλουν στη θάλασσα, δεν έχουν επικοινωνία μετά το χτύπημα του κυκλώνα. Πολλές οικογένειες προσπαθούν να ενημερωθούν για τους συγγενείς τους. Χωρίς ωστόσο τηλέφωνο ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χωρίς ρεύμα και χωρίς άλλη πρόσβαση στην πλημμυρισμένη περιοχή, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν.

Ο κυκλώνας Ιντάι, συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, σάρωσε την κεντρική Μοζαμβίκη την Παρασκευή τα ξημερώματα, προτού συνεχίσει την καταστροφική πορεία του στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399