Το φτωχότερο 50% της ανθρωπότητας κατέχει όσα και μια… χούφτα άνθρωποι – Ίλιγγο προκαλούν τα νούμερα της τραγικής σύγκρισης

ftoxeia_1Η ολοένα και αυξανόμενη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους και εκλεκτούς είναι μια πραγματικότητα που καταγράφουν οι διεθνείς φορείς εδώ και χρόνια.

Μόνο που πλέον οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν στα χέρια τους όσο και το φτωχότερο 50% της ανθρωπότητας, κάπου 3,8 δισ. άνθρωποι δηλαδή από τα πιο δοκιμαζόμενα σημεία της υφηλίου!

Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε η Oxfam στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας για το 2018, λέγοντας πως η χρονιά έκλεισε με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι.

ftoxeia_2Η ψαλίδα της ανισότητας άνοιξε ακόμα περισσότερο. Αν φορολογηθεί δικαιότερα αυτό το 1% της παγκόσμιας ελίτ, ισχυρίστηκε η Oxfam, τότε τα 418 δισ. δολάρια που θα μαζευτούν φτάνουν και περισσεύουν για να μορφωθούν και να έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας αυτά τα 262 εκατομμύρια παιδιά που τα στερούνται.

Η Oxfam δήλωσε ακόμα πως οι περισσότεροι από 2.200 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αύξησαν την περιουσία τους κατά 900 δισ. δολάρια το 2018, κατά 2,5 δισεκατομμύρια τη μέρα. Αυτή η αύξηση του 12% με την οποία έγιναν πλουσιότεροι οι πιο πλούσιοι του πλανήτη έρχεται σε τραγική αντίθεση με τη μείωση κατά 11% στα εισοδήματα των φτωχότερων εθνών του κόσμου.

Ως αποτέλεσμα, από κει που το 2017 ήταν 43 οι βαθύπλουτοι που είχαν στα χέρια τους την ίδια περιουσία με το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας (και 61 το 2016), για το 2018 το νούμερο έπεσε στους μόλις 26 κροίσους. Μεταξύ 2017-2018, σύμφωνα πάντα με την Oxfam, ένας νέος δισεκατομμυριούχος γεννιόταν ανά δύο μέρες.

ftoxeia_3Η οργάνωση έδωσε όμως και γλαφυρά παραδείγματα. Μόλις το 1% της περιουσίας του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου πλέον ανθρώπου στη Γη, φτάνει για να χρηματοδοτήσει το δημόσιο σύστημα υγείας της Αιθιοπίας, μιας χώρας 105 εκατ. ανθρώπων!

Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανισότητα του 2018 σοκάρει πραγματικά με τα μεγέθη της άνισης κατανομής του πλούτου. Η Oxfam είπε πως η μεθοδολογία για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της μελέτης βασίστηκε στα μεγέθη που δίνει το Forbes για τους δισεκατομμυριούχους και στα στοιχεία που παρέχει η Credit Suisse για τον πλούτο των εθνών…

(Πηγή: newsbeast.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399