Το φαινόμενο της πεταλούδας: Ο Δούκας επιστρέφει, να σώσει τον πλανήτη

EPA/JAIPAL SINGH

EPA/JAIPAL SINGH

Ένα μικρό χρυσαφένιο έντομο, που πριν από επτά χρόνια, κινδύνευε με εξαφάνιση στη Βρετανία, σήμερα πραγματοποιεί μία δυναμική «επιστροφή». Ο λόγος για τον Δούκα της Βουργουνδίας, ένα είδος πεταλούδας, που το 2012 αριθμούσε μόλις 160 αποικίες με λιγότερα από δέκα μέλη έκαστη, έχοντας εξαφανιστεί από τουλάχιστον 260 τοποθεσίες από το 1980. 

Ο όρος  «Insectageddon» (από το Insect, που σημαίνει έντομο και το Armageddon- Αρμαγεδδών) είναι ένας ανεπίσημος όρος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να περιγράψουν τις τρομακτικές διαστάσεις της εξάλειψης εντόνων, από τα οποία εξαρτάται ο σύνθετος ιστός της ζωής στη Γη.

Έρευνα στη Γερμανία είχε αποκαλύψει ότι ο πληθυσμός των εντόμων μειώθηκε κατά 76% σε 27 χρόνια, γεγονός που πυροδότησε προειδοποιήσεις για έναν «οικολογικό  Αρμαγεδδώνα».  Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των παραγόντων, που απειλούν τα έντομα.

Οι επιστήμονες αφού πρώτα εντόπισαν τις συνθήκες που απειλούσαν τον Δούκα, προσπάθησαν να τον προστατεύσουν από αυτές.  Δημιούργησαν κατάλληλους βοσκότοπους για την επιβίωσή τους. Οι εθελοντές ήταν καθοριστικής σημασίας στην επιτυχία του έργου. Πολλές τέτοιες μικρές ενέργειες, με πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, είναι τελικά αυτό που χρειάζεται για να σωθεί ο πλανήτης.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399