Τεστ που θα εντοπίζει τον κορονοϊό από την… ανάσα: Επιστήμονες έχουν ριχτεί στη μάχη της έρευνας

Επιστήμονες από την Ουαλία και τη Γερμανία συνεργάζονται σε έρευνα για την ανάπτυξη διαγνωστικής εξέτασης για κορονοϊό μόνο μέσω της αναπνοής.

© REUTERS / Francois Lenoir

© REUTERS / Francois Lenoir

Σε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατέληξε έρευνα επιστημόνων από την Ουαλία και τη Γερμανία, αφού κατάφεραν να εντοπίσουν βιοδείκτες που υπάρχουν στην αναπνοή ενός ατόμου που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία που θα μπορεί να επιτρέπει την ανίχνευση του ιού στην αναπνοή ενός ασθενούς, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος TOXI-Triage σε Πανεπιστήμιο του Λεστερσάιρ.

Ο στόχος είναι να ανιχνευθούν «υπογραφές αναπνοής» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον γρήγορο εντοπισμό της COVID-19 από άλλα αναπνευστικά προβλήματα, σε περιπτώσεις ανάγκης

Τέτοιες εξετάσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε τμήματα έκτακτης ανάγκης νοσοκομείων, σε χώρους εργασίας ή σε άλλες εγκαταστάσεις χωρίς εργαστηριακή υποστήριξη.

Η έρευνα και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Κατά τη μελέτη εξετάστηκαν 98 ασθενείς, 31 από τους οποίους ήταν μολυσμένοι με κορονοϊό, ενώ άλλοι υπέφεραν από ασθένειες όπως η ιογενής πνευμονία και καρδιακές παθήσεις.

«Με ενθαρρύνουν πολύ αυτά τα ευρήματα. Η χρήση δοκιμασμένων τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος TOXI-Triage, υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα από άλλες αναπνευστικές καταστάσεις. Για την ανάπτυξη αυτής της τεχνικής απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, μαζί με συμπληρωματικές μελέτες GC-MS, ώστε να αξιοποιηθούν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής. Εάν αποδειχθεί αξιόπιστο, προσφέρει τη δυνατότητα ταχείας αναγνώρισης ή αποκλεισμού του κορονοϊού σε τμήματα έκτακτης ανάγκης ή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που θα προστατεύει το προσωπικό, θα βελτιώσει τη διαχείριση των ασθενών και θα μειώσει την εξάπλωση του κορονοϊού» δήλωσε ο καθηγητής της Αναλυτικής Επιστήμης από το Τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου Λοφμπόροου, Πολ Τόμας.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται τώρα

Επί του παρόντος, οι δύο κύριες εξετάσεις για κορονοϊό περιλαμβάνουν επεμβατικά μέσα λήψης δειγμάτων, σε αντίθεση με το «ελάχιστα επεμβατικό τεστ, που παράγει αποτελέσματα γρήγορα», αναφέρει η Έμα Μπρόντρικ, Διευθύντρια Εφαρμογών Συστημάτων στο IMSPEX.

Σε αυτό το σημείο έρευνας, οι επιστήμονες θα πρέπει να «αποκτήσουν γρήγορα περισσότερα δεδομένα για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν το τεστ και θεσμική και επενδυτική υποστήριξη για να κλιμακώσουν την παραγωγική μας ικανότητα».

Η μελέτη των επιστημόνων, «Διάγνωση της COVID-19 με ανάλυση της αναπνοής με φασματομετρία κινητικότητας χρωματογραφίας-ιόντων», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet EClinicalMedicine».

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399