Ξεριζώθηκε ο πλάτανος των γιαγιάδων της Συκαμιάς: Το δέντρο-σύμβολο της προσφυγικής κρίσης

Το δένδρο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-2016 δεν άντεξε τις ριπές του βοριά προχθές Τετάρτη προς Πέμπτη το βράδυ.

platanos_sikamias_1Μεγάλο μέρος του υπεραιωνόβιου δένδρου έσπασε με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται.

Ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, με τον υπαίθριο χώρο που τον περιβάλλει να έχει ονοματοδοτηθεί από την ύπαρξη του δένδρου που στην κουφάλα του λειτουργούσε στο παρελθόν καφενείο, έγινε το σύμβολο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας.

platanos_sikamias_2Αποτέλεσε δε σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που με τις πλαστικές τους βάρκες κατευθύνονταν στην ακτή που σηματοδοτούσε το δένδρο αυτό.

Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή των αλληλεγγυών «platanos refugee solidarity» που λειτούργησε επί μεγάλο διάστημα στη σκιά του, ενώ στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του κάθισαν οι εμβληματικές γιαγιάδες της Συκαμιάς, υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

platanos_sikamias_3Η φωτογραφία που έγινε viral

Τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει μία φωτογραφία από τη Λέσβο στην οποία τρεις γιαγιάδες ταΐζαν γεμάτο αγάπη ένα μωρό προσφύγων οι οποίοι είχαν φθάσει στο νησί τον Οκτώβριο του 2015.

Την φωτογραφία είχε τραβήξει ο Λευτέρης Παρτσάλης, ο οποίος τότε είχε δηλώσει:

«Οι τρεις γιαγιάδες ξαπόστεναν την ώρα που μια γυναίκα μπροστά τους προσπαθούσε να ταΐσει το μωρό της ενώ αυτό έκλαιγε ασταμάτητα. Οι γιαγιάδες μιλώντας της με ελληνική μυτιληνιά διάλεκτο, της ζήτησαν το μωρό. Από τις κινήσεις το κατάλαβε και τους το έδωσε». Στη συνέχεια αφού το κράτησαν στις αγκαλιές τους, το τάισαν με την μητέρα να στέκεται δίπλα τους χαμογελαστή».

platanos_sikamias_4Η φωτογραφία με τις γιαγιάδες, που ήταν και υποψήφιες για το Νόμπελ Ειρήνης, είχε γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας συγκίνηση στους χρήστες.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399