Τι είναι το «Σύνδρομο του λυκανθρώπου» που εμφάνισαν 17 παιδιά στην Ισπανία;

Τουλάχιστον 17 παιδιά εμφάνισαν το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» κατόπιν λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής, όπως ανέφερε σε δήλωσή του χθες το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

paidi_lykanthr_1Η ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται για το «σύνδρομο του λυκανθρώπου» είναι η υπερτρίχωση!

Υπερτρίχωση ή δασυτρυχισμός είναι οι λέξεις που περιγράφουν καλύτερα την πάθηση που εκδήλωσαν 17 παιδιά στην Ισπανία. Οι όροι μαρτυρούν ακριβώς την υπερβολική τριχοφυΐα σε ολόκληρο το σώμα και ανάλογα με την έκταση της τριχοφυΐας, διακρίνεται σε ολική ή τοπική υπερτρίχωση.

paidi_lykanthr_2Είναι πιθανόν να παρουσιαστεί στα άτομα από την γέννησή τους ή και μετέπειτα στην ζωή τους και ενδέχεται να πυροδοτηθεί από παθήσεις ή και συγκεκριμένα φάρμακα, όπως συνέβη στην περίπτωση των παιδιών.

Σύνδρομο του «Λυκανθρώπου»

Προφανής είναι η αναφορά στον λυκάνθρωπο αφού η υπερτρίχωση που εμφανίζουν οι ασθενείς παραπέμπει στα χαρακτηριστικά του μυθικού όντος, που εμφανίζεται κατά τον θρύλο, στην Πανσέληνο και συνδυάζει στοιχεία λύκου και ανθρώπου.

paidi_lykanthr_3Η υπερτρίχωση στους ασθενείς είναι έντονη σε όλη την επιφάνεια του σώματος αλλά γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στο πρόσωπο, στα αυτιά και τους ώμους και συνήθως επιμένει καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Οι ειδικοί εξηγούν

Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, τότε η νόσος συγκαταλέγεται στις σπάνιες ασθένειες. Έχουν γίνει αναφορές για τη συγγενή χνοώδη υπερτρίχωση, σπάνια δερματική κληρονομική νόσο, με κυρίαρχα συμπτώματα την υπερβολική παραγωγή τριχών

Η υπερτρίχωση μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πυροδοτηθεί και από φάρμακα ή ορισμένες παθήσεις όπως οι όγκοι των ωοθηκών, καλοήθεις και κακοήθεις, η νόσος του Cushing, το σύνδρομο του Cushing και η συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399