Στην Ελλάδα ένα από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο – Η απίστευτη λίστα με τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα, φυτά

Η αρχαιότερη ελιά στις Βούβες Χανίων/Φωτογραφία: Shutterstock

Η αρχαιότερη ελιά στις Βούβες Χανίων/Φωτογραφία: Shutterstock

Λατρεύετε την περιπέτεια και την αποζητάτε σε κάθε σας ταξίδι; Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να γνωρίσετε από κοντά μερικούς από τους παλαιότερους οργανισμούς στη Γη (και μάλιστα ο ένας βρίσκεται στην Ελλάδα);

Εάν αναζητάτε την περιπέτεια στο επόμενο ταξίδι σας, σκεφτείτε ίσως να γνωρίσετε έναν από τους 10 ζωντανούς πρεσβευτές του παρελθόντος, όπως ένα πουλί με εκατομμύρια χιλιόμετρα πτήσης, μια τριανταφυλλιά που επέζησε από αεροπορικό βομβαρδισμό, ένα δέντρο που συνδέεται με τον Βούδα, πράσινες σφαίρες στις Άνδεις και υπεραιωνόβια ελιά.

Αυτά και άλλα καταπληκτικά στοιχεία περιμένουν τον αφοσιωμένη ταξιδιώτη.

Ένα άγριο πουλί ηλικίας περίπου 70 χρόνων

Το Wisdom (Σοφία), το γηραιότερο επιβεβαιωμένο πουλί στον κόσμο που ζει στη φύση, είναι τουλάχιστον 70 χρόνων. Έφτασε για άλλη μία φορά στο χειμερινό του σπίτι στην Ατόλη Μιντγουέι τον Νοέμβριο. Από τότε που μελετάται, το άλμπατρος Laysan έχει καταγράψει περισσότερα από τρία εκατομμύρια μίλια πτήσης, έξι φορές την απόσταση από το φεγγάρι και πίσω.

ellada_megalis_ilikias_zoa_fita_2Ανάμεσα στις ωκεάνιες μεταναστεύσεις, η συχνή επισκέπτης επιστρέφει το φθινόπωρο στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Μιντγουέι για να μεγαλώσει τα μωρά της. Έχει επιζήσει από ένα τσουνάμι και έχει γεννήσει περίπου 30-36 αυγά στη διάρκεια της ζωής της.

Με επιμονή και συγκεκριμένες άδειες, μπορεί να δει κανείς την Wisdom στον παράδεισό τους στον Ειρηνικό. Η ατόλη Μιντγουέι βρίσκεται στο βόρειο άκρο του αρχιπελάγους της Χαβάης.

Μια χελώνα ηλικίας περίπου 190 ετών

Ο Τζόναθαν, ο πιο αγαπημένος κάτοικος της Αγίας Ελένης, ενός μικροσκοπικού νησιού στον Νότιο Ατλαντικό, γεννήθηκε περίπου το 1832, πέντε χρόνια πριν από την στέψη της βασίλισσας Βικτόριας. Από τότε, η γιγάντια χελώνα έχει ζήσει 40 προέδρους των ΗΠΑ. Το ευγενικό ερπετό κατάγεται από τις Σεϊχέλες αλλά μετακόμισε στον Ατλαντικό ως δώρο σε έναν μελλοντικό κυβερνήτη της Αγίας Ελένης το 1882. Από τότε περιπλανιέται στο μεγαλοπρεπές νησιωτικό κτήμα του κυβερνήτη, όπου απολαμβάνει τη συντροφιά άλλων γιγάντων χελωνών αλλά και ανθρώπων επισκεπτών.

ellada_megalis_ilikias_zoa_fita_3Ανθισμένη τριανταφυλλιά, ηλικίας περίπου 1.200 ετών

Γιορτάζεται ως το Χιλιετές Ρόδο, ένας πανύψηλος θάμνος τριανταφυλλιάς στη Γερμανία πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο τον Ευσεβή το 815. Ο θάμνος μεγαλώνει δίπλα σε έναν καθολικό καθεδρικό ναό αφιερωμένο στην Αγία Μαρία του Χιλντεσχάιμ, ένα όμορφο μεσαιωνικό χωριό που φημίζεται για τις αρχαίες εκκλησίες του. Εκτός από την ομορφιά και την ηλικία, το φυτό παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή. Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου κατέστρεψαν τον καθεδρικό ναό, αλλά η τριανταφυλλιά, με κάποιον τρόπο επέζησε, άκμασε και τώρα έχει ύψος πάνω από 9 μέτρα δίπλα στην αψίδα της ανακαινισμένη εκκλησίας. Επισκεφθείτε το ανά πάσα στιγμή, αλλά τα τέλη Μαΐου και οι αρχές Ιουνίου είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε τα ευαίσθητα ροζ άνθη.

Το πιο παλιό φυτεμένο δέντρο ηλικίας περίπου 2.300 ετών

Η συκιά κάτω από την οποία ο Siddhartha Gautama βίωσε την φώτιση στην Ινδία έχει φύει προ πολλού, αλλά ένα κομμάτι της, που έφερε ένας βασιλικός θιασώτης στη Σρι Λάνκα γύρω στο 250 π.Χ., έχει μεγαλώσει σε ένα από τα πιο σεβαστά δέντρα για τον βουδιστικό κόσμο και είναι το παλαιότερο δέντρο που έχει φυτευτεί και έχει καταγραφεί στην ιστορία.

ellada_megalis_ilikias_zoa_fita_4Ο συγγραφέας Χ. Τζ. Γουέλς το θαύμασε. Οι ελέφαντες το κατέστρεψαν, Οι αυτονομιστές Ταμίλ το πολιόρκησαν. Σήμερα, κάθε είδους προσκυνητές αποτίουν φόρο τιμής, ειδικά τις ημέρες της πανσελήνου (poya), στο δέντρο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε περίτεχνους κήπους, κανάλια, χρυσούς φράχτες και νεότερα δέντρα Μπόντι στους Κήπους Mahamevnawa στην Anuradhapura της Σρι Λάνκα.

Ένα «εργατικό» δέντρο, ηλικία περίπου 2.500 ετών στην Κρήτη

Είτε φυτεύτηκε από άνθρωπο είτε από τη φύση, μεταξύ 2.000 και 3.000 ετών, πριν από την άνοδο της Κλασικής Ελλάδας, ένας σπόρος στην Κρήτη έγινε μια υπεραιωνόβια ελιά που μέχρι σήμερα παράγει μια ετήσια σοδιά λαδιού.

ellada_megalis_ilikias_zoa_fita_5Όμως το μνημειώδες δέντρο στο χωριό Βούβες Χανίων, κάνει περισσότερα από το να παράγει ελιές. Αυτό και άλλα αρχαία Olea europaea εκεί κοντά, παρόμοια σε ηλικία και εμφάνιση, προσελκύουν καλλιτέχνες, θρησκευτικούς ηγέτες, Ολυμπιονίκες και αρχηγούς κρατών, εμπνευσμένοι από τους εντυπωσιακούς κορμούς και τα κλαδιά τους.

Δίπλα στο δέντρο άνοιξε ένα μουσείο που αναδεικνύει τις παραδοσιακές τεχνικές συγκομιδής της ελιάς στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη ήταν κάποτε η έδρα του μινωικού πολιτισμού, ο οποίος άκμασε στην αρχαιότητα.

Άγριο βότανο ηλικίας περίπου 3.000 ετών

Οι Yareta ή llareta, λαμπερές πράσινες σταγόνες που μοιάζουν με ογκόλιθους καλυμμένους με βρύα, είναι στην πραγματικότητα ανθισμένοι θάμνοι τέλεια σχεδιασμένοι για να αντέχουν στις συνθήκες μεγάλου υψομέτρου των βουνών των Άνδεων στο Περού, τη Βολιβία, τη βόρεια Χιλή και τη δυτική Αργεντινή.

ellada_megalis_ilikias_zoa_fita_6Ο άνεμος, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία δεν ταιριάζουν με την Azorella compacta, έναν άγριο, μη βρώσιμο συγγενή του μαϊντανού και του μάραθου, που αργά και μεθοδικά δημιουργεί έναν πράσινο θάμνο, μεγαλώνοντας μόλις ένα μέτρο τον αιώνα. Λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξής τους, οι μεγαλύτεροι θάμνοι πιστεύεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών.

Δεδομένης της πυκνότητάς τους — ένας θάμνος μπορεί εύκολα να υποστηρίξει το βάρος ενός ανθρώπου – τα Yareta έχουν χρησιμοποιηθεί όπως η τύρφη ως παραδοσιακό καύσιμο. Ευτυχώς, οι κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής έχουν συσπειρωθεί για να προστατεύσουν το απειλούμενο είδος.

Ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στη Γη, ηλικίας περίπου 5.000 ετών

Ο Μαθουσάλας, ένα πεύκο στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια, είναι περίπου 5.000 ετών, καθιστώντας το τον αρχαιότερο γνωστό μη κλωνοποιημένο ζωντανό οργανισμό στη Γη. Πήρε το όνομά του από μια φιγούρα της Παλαιάς Διαθήκης που έζησε 969 χρόνια, όμως η ακριβής τοποθεσία του Pinus longaeva παραμένει ένα αυστηρά φυλαγμένο επιστημονικό μυστικό. Μπορείτε ωστόσο, να περιπλανηθείτε ανάμεσα στους αρχαίους συνομήλικούς του και ίσως να συναντήσετε και το ίδιο το δέντρο σε μια πεζοπορία 4,5 μιλίων στο αρχαίο πευκοδάσος Bristlecone εντός του Εθνικού Δρυμού Inyo.

Ζωντανό ζώο ηλικία περίπου 15.000 ετών

Τα ηφαιστειακά σφουγγάρια της Ανταρκτικής, Anoxycalyx joubini, είναι λευκές σταγόνες που μοιάζουν με γιγάντια βαρέλια μπύρας ή μινιατούρες ηφαιστείων. Η εκτιμώμενη ηλικία τους βασίζεται στο τεράστιο μέγεθος των σφουγγαριών, τα οποία μεγαλώνουν ελάχιστα κάθε χρόνο. Ευδοκιμούν σε βάθη από 50 έως 500 πόδια και μόνο οι πιο αφοσιωμένοι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν αυτό το βασίλειο.

ellada_megalis_ilikias_zoa_fita_7Ένα ενιαίο δάσος ηλικίας 80.000 ετών

Το δάσος αυτό στην Γιούτα αποτελείται από σχεδόν 50.000 τρεμοφυλλοειδείς λεύκες, αλλά ολόκληρο το άλσος είναι γενετικά πανομοιότυπο και μοιράζεται ένα ενιαίο σύστημα ριζών, καθιστώντας τον τεχνικά έναν ενιαίο οργανισμός.

Θαλάσσιο δάσος ηλικίας περίπου 200.000 ετών

Ένα εκτεταμένο λιβάδι με θαλάσσιο γρασίδι μήκους δέκα μιλίων κοντά στην Ισπανία κατατάσσεται ως ο αρχαιότερος γνωστός μεμονωμένος οργανισμός στη Γη, σύμφωνα με γενετιστές.

Το Posidonia oceanica, γνωστό ως γρασίδι του Ποσειδώνα, είναι ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αλλά ένα κομμάτι κοντά στο νησί Φορμεντέρα, αυτοκλωνοποιημένο ξεχωρίζει για την ηλικία του, που υπολογίζεται στα 200.000 χρόνια. Ευτυχώς το νησί, το μικρότερο από τις Βαλεαρίδες της Ισπανίας, δεν έχει τα πλήθη της κοντινής Ίμπιζα, από όπου παίρνει κανείς το πλοίο για τη Φορμεντέρα. Εκτός από μια περιπέτεια κατάδυσης ή κολύμβησης με αναπνευστήρα στο αρχαίο θαλάσσιο δάσος, μπορεί κανείς να εξερευνήσει τον γραφικό φάρο και τις σπηλιές του νησιού.

(Πηγή: iefimerida.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399