Λουλούδια από πάγο «άνθισαν» στην Αγία Πετρούπολη

Για να δει κανείς λουλούδια στη Ρωσία δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι την άνοιξη. Στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας στην Αγία Πετρούπολη, «άνθισαν» λουλούδια από πάγο!

louloudia_apo_pagoΑληθινά «μπουκέτα» με την μορφή κρυσταλλικού παγετού σχηματίστηκαν κατά μήκος στην ακτή της παραλίας, στο πάρκο της 300ης επετείου της Αγίας Πετρούπολης, τη νύχτα της 5ης Φεβρουαρίου.

Με την πρώτη ματιά, αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο μοιάζει με θαύμα.

Οι ειδικοί όμως έχουν μία απόλυτα επιστημονική εξήγηση για αυτό.

Πρόκειται για έναν από τους τύπους κρυσταλλικού παγετού που σχηματίζεται όταν οι υδρατμοί εξωθούνται στο επιφανειακό στρώμα του πάγου και έρχονται σε επαφή με τον πολύ ψυχρό αέρα.

Μόλις η θερμοκρασία του αέρα πέσει στους -20°C και η θερμοκρασία του πάγου παραμείνει κοντά στο μηδέν, σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του πάγου ένα εξαιρετικά κορεσμένο σε υδρατμούς στρώμα αέρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικράτηση άπνοιας ή πολύ ασθενούς ανέμου.

Οι υδρατμοί, όταν έρχονται σε επαφή με τον παγωμένο αέρα, ψύχονται αμέσως και δημιουργούνται μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου με ακανόνιστα σχήματα.

Έτσι σχηματίζονται αυτά τα λουλούδια από πάγο, δημιουργώντας ένα θέαμα βγαλμένο από παγωμένο παραμύθι.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399