Κορωνοϊός και καύσωνας φέτος το καλοκαίρι;

Συντάκτης: Ρομαν Γκοντσαρένκο – Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Ακόμη και τώρα, που ο κορωνοϊός μονοπωλεί το ενδιαφέρον, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα. Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών. Απειλείται και φέτος η Ευρώπη από καύσωνες και νέες θερμοκρασίες ρεκόρ;

koronoios_kafsonasΖέστη, γαλανός ουρανός και ανθισμένα πάρκα – σε πολλές περιοχές της Ευρώπης ο καιρός τις τελευταίες ημέρες είναι υπέροχος. Και αυτό μάλλον όχι από την οπτική γωνία των αγροτών, οι οποίοι ελπίζουν να βρέξει για να μην κινδυνεύσουν και φέτος οι καλλιέργειές τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ενδεχομένως να έρθει και πάλι αντιμέτωπη η Ευρώπη – μάλιστα φέτος μαζί με την πανδημία του κορωνοϊού. Προς το παρόν όμως οι αγρότες ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη εποχιακών αλλοδαπών εργαζομένων, οι οποίοι δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων.

Τα μέτρα απομόνωσης και καραντίνας θέτουν επί τάπητος ζητήματα που ήταν πάντα επίκαιρα, όπως είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες μέχρι και πριν τη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας ήταν ένα φλέγον ζήτημα, κυρίως εξαιτίας των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις της Αυστραλίας και της Βραζιλία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται

«Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ ζεστός μήνας και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η υπερθέρμανση του πλανήτη καθυστερεί ή μειώνεται», τονίζει ο Αντρέας Μπέκερ από τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Φρανκφούρτη. Επιπλέον ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος ήταν πολύ ξηροί μήνες, ενώ ο Φεβρουάριος αντίθετα είχε πολλές βροχές. Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Γερμανίας, του Ρήνου, αυξήθηκε πάνω από έξι μέτρα στις αρχές Μαρτίου.Τώρα βέβαια αρχίζει και πάλι να μειώνεται. Η στάθμη του νερού βρίσκεται μεν στο μέσο όρο των 3,5 μέτρων, αλλά εξακολουθεί να μειώνεται.

Οι βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου είχαν αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια υγρασίας στο έδαφος κατά τα τελευταία δύο χρόνια, λέει ο μετεωρολόγος Μπέκερ. Το καλοκαίρι του 2018 και του 2019 η Ευρώπη είχε ρεκόρ θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών.

Ο Αντρέας Μαρξ από το Ινστιτούτο Helmholtz στη Λειψία σημειώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε ένα ασυνήθιστα υψηλό έλλειμμα βροχοπτώσεων σε όλη τη Βόρεια Γερμανία, αλλά και σε μεγάλες περιοχές της Πολωνίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ρουμανίας. Ο ειδικός τόνισε παρόλα αυτά ότι τρεις εβδομάδες χωρίς βροχή παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων για την Ευρώπη.

Πώς θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι;

Οι μετεωρολόγοι είναι απρόθυμοι να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς ήδη οι προβλέψεις για μια εβδομάδα ή δύο θεωρούνται αβέβαιες. Ο Μπέκερ και ο Μαρξ θεωρούν ότι ο καιρός στην Ευρώπη είναι λιγότερο προβλέψιμος λόγω των βουνών, των θαλασσών και του Ατλαντικού σε σχέση με την Αυστραλία για παράδειγμα, η οποία περιβάλλεται από νερό από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί υποθέτουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι επίσης πιο ζεστό από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία στη Γερμανία ενδέχεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,5 έως 1 βαθμό. Ο Μαρξ μάλιστα αναμένει όχι μόνο υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και ιδιαίτερα υψηλή ξηρασία στην Ευρώπη μέχρι το καλοκαίρι.

Αν ισχύουν όλα αυτά που υποπτεύονται οι εμπειρογνώμονες, οι Ευρωπαίοι θα υποφέρουν από καύσωνες και φέτος το καλοκαίρι – φέτος ενδεχομένως σε συνδυασμός με περιορισμούς κυκλοφορίας εξαιτίας του κορωνοϊού. Ακόμα και υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, οι δυσκολίες βαραίνουν κυρίως τους ηλικιωμένους – δηλαδή την κύρια ευπαθή ομάδα κινδύνου του COVID 19.

(Πηγή: dw.com)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399