Πίσω από τους αριθμούς των ανέργων, υπάρχουν άνθρωποι με ονοματεπώνυμο

Συντάκτης: Αλ. Κλώσσας

anergoi_arithmoi_anuropoi«Άνθρωποι που έχουν ζωή, σπίτι, οικογένεια, όνομα. Είναι η Ανθή, η Μαρία, ο Νίκος, ο Γιώργος, η Κατερίνα, η Ζωή, ο Κώστας. Από σήμερα είναι και ο Αλέξανδρος που μέσα σε ενάμιση μήνα έχασε και τις δυο δουλειές του εξαιτίας λίγο του ιού και λίγο της κρίσης» – Ανάρτηση του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Κλώσσα

Επί προσωπικού και όχι μόνο

Σπανίως γράφω επί προσωπικού, αλλά βλέπεις οι «έκτακτες» καταστάσεις άλλαξαν πολλά. Εδώ που τα λέμε, άλλαξαν σχεδόν τα πάντα. Η εξάπλωση της πανδημίας, λειτούργησε βίαια στη ζωή μας. Χάσαμε ελευθερίες, χάσαμε συνήθειες, χάσαμε δικούς μας ανθρώπους (ευτυχώς για λίγο). Επιστρέψαμε όμως στην περίφημη «νέα πραγματικότητα». Επιστρέψαμε;

Ορθά η κυβέρνηση εδώ και αρκετές μέρες μπροστά από τη λέξη «πραγματικότητα» βάζει και τη λέξη «νέα». «Νέα πραγματικότητα»! Αυτό είναι. Μια νέα πραγματικότητα ξημέρωσε εδώ και μερικές ημέρες.

Εκεί που έβγαζες το κεφάλι από το νερό, εκεί ήρθε το κύμα και σε πήρε πάλι μέσα. Παρά τα πανηγύρια ορισμένων κάθε βράδυ στις 8, η αγορά δεν επέστρεψε. Και αυτό το απρόσωπο η «αγορά», πόσο βολεύει. Αν δεν πεις τα πράγματα με το όνομα τους, με το όνομα των ανθρώπων δηλαδή που έχασαν τη δουλειά τους ή που σύντομα θα τη χάσουν, δεν μπορείς να μετρήσεις τον πόνο που κρύβεται πίσω από αυτή τη «νέα πραγματικότητα».

Πίσω από τους αριθμούς, που «υπεύθυνοι» και «ανεύθυνοι» αραδιάζουν καθημερινά προσπαθώντας να κρύψουν την αλήθεια με βουνά δισεκατομμύριών που θα μας «σώσουν», υπάρχουν άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι αυτές τις ημέρες έχασαν τη δουλειά τους. Τα μαγαζιά τους δεν άνοιξαν. Οι επιχειρήσεις τους δεν κατάφεραν να επανέλθουν. Οι εταιρίες τους ενημέρωσαν να μην επιστρέψουν στη δουλειά τους, γιατί «λίγο η κρίση, λίγο ο ιός, δυστυχώς δεν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Πίσω από αυτούς τους αριθμούς των ανέργων λοιπόν, που τις επόμενες ημέρες θα αυξάνονται διαρκώς, υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι που έχουν ζωή, σπίτι, οικογένεια, όνομα. Είναι η Ανθή, η Μαρία, ο Νίκος, ο Γιώργος, η Κατερίνα, η Ζωή, ο Κώστας. Από σήμερα είναι και ο Αλέξανδρος που μέσα σε ενάμιση μήνα έχασε και τις δυο δουλειές του εξαιτίας λίγο του ιού και λίγο της κρίσης.

Μια μονάδα ακόμα θα είμαι και εγώ ανάμεσα στα εκατομμύρια των νέο ανέργων που θα στριμωχτούμε σε στατιστικούς πίνακες για να δείξουμε πόσο δύσκολα τα έφερε η κρίση. Δεν φοβάμαι αν θα ξαναβρώ δουλειά. Θα ξαναβρώ!

Φοβάμαι που συνηθίζουμε αυτή τη «νέα πραγματικότητα».

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399