Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού η σημερινή – Υπερασπίσου το παιδί για να υπάρχει ελπίδα

Γράφει η Μαρία Φράγκου

pag_mera_paidiouΟ δείκτης ποιότητας της ζωής σε μια πολιτεία μπορεί να προσδιοριστεί από το επίπεδο της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας.

Κατά αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποιο κράτος και ποια κοινωνία ζούμε από το πώς φροντίζουμε τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας. Κι αν η φροντίδα για τους ηλικιωμένους έχει να κάνει με μια οφειλή κι ένα χρέος γι’ αυτούς που οδήγησαν την κοινωνία μας ως εδώ που έφτασε, η φροντίδα για τα παιδιά είναι ακόμα πιο σημαντική διότι έχει να κάνει με το μέλλον μιας κοινωνίας, με την προοπτική της, τη δυναμική και την ελπίδα της για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή, ποιοτικότερη, δημιουργικότερη, με μεγαλύτερη ευημερία και ευτυχία όλων των μελών της.

1η του Ιούνη, σήμερα. Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Καθιερώθηκε από το 1925, από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα, σχεδόν, τα κράτη του κόσμου και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο στερούνται των στοιχειωδών δικαιωμάτων. Της ασφαλούς επιβίωσης, της τροφής, της μόρφωσης, της πρόσβασης γενικά σε υγιείς συνθήκες διαβίωσης.

Το κείμενο διακήρυξης των δικαιωμάτων του Παιδιού: 

  • Κάθε παιδί πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη, τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.
    • Κάθε παιδί που πεινάει πρέπει να τρέφεται, κάθε παιδί που είναι άρρωστο πρέπει να λαμβάνει περίθαλψη, κάθε παιδί που είναι αβοήθητο πρέπει να λαμβάνει βοήθεια, κάθε παραβατικό παιδί πρέπει να αποκαθίσταται πίσω στην κοινωνία, κάθε ορφανό και κάθε άστεγο παιδί πρέπει να αποκτά στέγη και κάθε είδους βοήθεια.
    • Κάθε παιδί πρέπει να είναι το πρώτο άτομο που θα λαμβάνει ανακούφιση σε περιόδους δυστυχίας και πένθους.
    • Κάθε παιδί πρέπει να είναι σε θέση να βιοπορίζεται μόνο του και πρέπει να προστατεύεται ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
    • Κάθε παιδί πρέπει να ανατρέφεται μέσα στη συνειδητοποίηση των ταλέντων του, τα οποία πρέπει να αφιερώνονται στην υπηρεσία των συνανθρώπων του.

Σύμφωνα με κοινή μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children και της UNICEF, μόλις πριν από μερικές μέρες, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να ωθήσει ως και 86 εκατομμύρια παιδιά ακόμη στη φτώχεια μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η αύξηση του αριθμού των παιδιών τα οποία πλήττονται από τη φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας γίνεται πραγματικότητα κυρίως στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία, σύμφωνα με την κοινή μελέτη, η οποία βασίζεται σε προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε δημογραφικά δεδομένα από περίπου εκατό χώρες.

(Πηγή: dialogos.com.cy)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399