Covid-19: ΗΠΑ, η χώρα με τα δύο εκατομμύρια κρούσματα έως σήμερα

REUTERS/LUCAS JACKSON

REUTERS/LUCAS JACKSON

Ένα ακόμη φράγμα, αυτό των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έσπασαν οι ΗΠΑ, μακράν η χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον νέο κορωνοϊό έως σήμερα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 2.000.464, ενώ σε αριθμό κρουσμάτων ακολουθούν η Βραζιλία και η Ρωσία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια κρούσματα και 416.000 θάνατοι από τον Covid-19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να μεγαλώνει καθημερινά σε 21 πολιτείες, αν και η άρση του lockdown πραγματοποιείται ακόμη σταδιακά. Στο Τέξας και στη Βόρεια Καρολίνα οι ασθενείς που νοσούν και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία είναι σήμερα αισθητά περισσότεροι απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα.

Εν μέρει, η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων ερμηνεύεται και από το γεγονός πως στη χώρα διεξάγονται εντατικά διαγνωστικά τεστ – περί το μισό εκατομμύριο καθημερινά.

Υψηλός ωστόσο παραμένει και ο αριθμός των θανάτων. Έως σήμερα, η χώρα μετρά 112.908 από τον Covid-19, ενώ ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τις 200.000 έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Ασίς Τζα, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται. «Ακόμα κι αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη κι αν διατηρήσουμε επίπεδη (την καμπύλη της επιδημίας), είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο Τζα. «Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο. Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο» πρόσθεσε και δήλωσε πολύ ανήσυχος για το «για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Πολλοί θα παρακολουθούν με ανυπομονησία τον ημερήσιο απολογισμό τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα υπάρχει εικόνα αφενός της χαλάρωσης των μέτρων – όπως το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης κατά το οποίο οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους – αλλά και των τεράστιων διαδηλώσεων για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό – έστω και αν οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και σε γενικές γραμμές τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Τα νέα κρούσματα του Covid-19 και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται λόγω της ασθένειας έχουν αυξηθεί σε περιοχές της Καλιφόρνιας και κάποιων μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, με την Αριζόνα να ανακοινώνει ότι επαναφέρει σε ισχύ το έκτακτο σχέδιό της για τα ιατρικά κέντρα και την Καλιφόρνια να θέτει ολόκληρες κομητείες υπό εποπτεία. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα νέα κρούσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη χαλάρωση των μέτρων και την παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες τη διοργάνωση νέων προεκλογικών συγκεντρώσεων σε τέσσερις πολιτείες: τη Φλόριντα, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και την Οκλαχόμα.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399