Σχεδόν 25 εκατ. Αμερικανοί μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον Covid-19

AP Photo/Mary Altaffer

AP Photo/Mary Altaffer

Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος για δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές πολιτείες έφερε τοπικές εξάρσεις και αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), ο δεκαπλάσιος αριθμός Αμερικανών, σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα, έχει ενδεχομένως προσβληθεί από τον Covid-19.

Ειδικότερα, ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, εκτίμησε πως ένα ποσοστό μεταξύ 5 και 8% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί τη νόσο. «Μεταξύ 5, 6, 7 ή 8% των Αμερικανών μολύνθηκε, εν γνώσει του ή όχι», ήτοι πάνω από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε ορολογικά τεστ που διεξήχθησαν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού και που επιτρέπουν να εξακριβωθεί εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου είχε έλθει σε επαφή παλαιότερα με τον ιό.

Τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν επισήμως από τα CDC, όμως ανταποκρίνονται στην τάξη μεγέθους που έχει παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες ή περιοχές, όπου διεξήχθησαν ορολογικές μελέτες. Πρόκειται για έναν εθνικό μέσο όρο.

Σε ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές, το ποσοστό είναι αναμφίβολα μεγαλύτερο, όπως στη Νέα Υόρκη, όπου ο κυβερνήτης ανακοίνωσε πως το 20% και πλέον των κατοίκων της πόλης συνολικά νόσησε από τον ιό.

Το ποσοστό 8% δείχνει, επομένως, ότι πάνω από 9 στους 10 Αμερικανούς μπορεί να μολυνθούν. «Η πανδημία αυτή δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο Ρέντφιλντ για να προσθέσει ότι «το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση».

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα ποσοστά μόλυνσης σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, στο νότιο και το δυτικό, σε περιοχές, δηλαδή, που είχαν σχετικά λιγότερο πληγεί την άνοιξη, στις οποίες όμως η χρήση της μάσκας και άλλα περιοριστικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σημάδια ελπίδας σε μερικά από τα πρώτα επίκεντρα της πανδημίας. Οι νοσηλείες ασθενών του Covid-19 μειώνονται σε Κοννέκτικατ, Ουάσινγκτον, Ιντιάνα, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιού Χάμσαϊρ, Νιου Τζέρσεϋ, Πενσυλβάνια και Ρόουντ Άιλαντ.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399