Κορονοϊός: Αρκεί η θερμομέτρηση και οι άλλοι τρόποι πρόληψης και ελέγχου; – Τι αποκαλύπτει έρευνα

© Φωτογραφία : Nikos Libertas/SOOC

© Φωτογραφία : Nikos Libertas/SOOC

Η θερμομέτρηση καθώς και άλλες μέθοδοι αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού σε αεροδρόμια και γενικά σε δημόσιους χώρους δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας επιστημονικής μελέτης.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, αποκαλύπτει ότι μέτρα όπως η θερμομέτρηση σε δημόσιους χώρους ή η καταγραφή των συμπτωμάτων και του ταξιδιωτικού ιστορικού δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Η δημοσίευση έγινε από ερευνητές στο «Cochrane Library» αξιολογώντας δεδομένα από 22 μελέτες. Τα συμπεράσματα που έβγαλαν είναι ότι οι προαναφερθείσες μέθοδοι έχουν γενικά χαμηλή ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν κορονοϊό ενώ παράλληλα εντοπίζουν με μειωμένη αξιοπιστία αυτούς που δεν έχουν τη νόσο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι σε κόμβους μεταφορών, όπως τα αεροδρόμια, μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν ελαφρά, αλλά σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την εισαγωγή φορέων της νόσου.

Σύμφωνα με την έρευνα, «ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων μπορούν να ξεφύγουν και στη συνέχεια να μολύνουν άλλους». Από την άλλη, «μερικοί υγιείς μπορεί εσφαλμένα να ταυτοποιηθούν ως θετικοί στον ιό, πράγμα που πιθανώς θα οδηγήσει στην άνευ λόγου απομόνωσή τους».

Έτσι, οι ερευνητές διατείνονται ότι τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες μεθόδους ελέγχου που μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων ή ακόμα και η καραντίνα.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399