Χάος με τις μάσκες σε γερμανικά σχολεία

Συντάκτης: Κώστας Συμεωνίδης (dpa, wdr)

REUTERS/KAI PFAFFENBACH

REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η άρση της υποχρεωτικής -εν ώρα μαθήματος- χρήσης μάσκας στα σχολεία οδηγεί σε εντάσεις στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Χιλιάδες μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα στη Βαυαρία, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (NRW) -το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας με πάνω από 2,5 εκατομμύρια μαθητές- ήταν το μοναδικό κρατίδιο που κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον προηγούμενο μήνα, είχε επιβάλει υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακόμη και εν ώρα μαθήματος. Στα τέλη Αυγούστου η περιφερειακή κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην άρση του μέτρου. Έκτοτε όμως επικρατεί σε πολλά σχολεία χάος.

Και αυτό διότι, παρά την χαλάρωση των μέτρων, τα περισσότερα σχολεία συνιστούν στους μαθητές τους να συνεχίσουν να φορούν τη μάσκα ακόμη και μέσα στις σχολικές αίθουσες. Σχετική έκκληση προς τους μαθητές απηύθυναν μάλιστα και επίσημα ορισμένοι δήμοι, αλλά και υγειονομικές υπηρεσίες. Στο Ντόρτμουντ, για παράδειγμα, η γενική επιθεωρήτρια εκπαίδευσης απέστειλε σχετική επιστολή προς όλους τους μαθητές.

Εντάσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών

Η κατάσταση αυτή ωστόσο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Διευθυντές σχολικών μονάδων, τους οποίους επικαλείται η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR), αναφέρουν ότι η κατάσταση οδηγεί σε (εν μέρει μεγάλες) εντάσεις μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και γονέων.

O εκπρόσωπος του SPD για θέματα Παιδείας στην τοπική Βουλή του NRW Γιόχεν Ότ δηλώνει μεν ικανοποιημένος που η πλειονότητα των μαθητών συνεχίζει να φορά εθελοντικά τη μάσκα εν ώρα μαθήματος. Και ο ίδιος ωστόσο παραδέχεται ότι έχει αναφορές για κοινωνικές εντάσεις σε πολλά σχολεία.

Η αρμόδια υπουργός Παιδείας του κρατιδίου, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης, απέστειλε επιστολή προς τα σχολεία τονίζοντας ότι η χρήση της μάσκας δεν επιτρέπεται επ΄ ουδενί να οδηγήσει σε φαινόμενα περιθωριοποίησης ή αποκλεισμού μαθητών.

Σε καραντίνα εκατοντάδες μαθητές στη Βαυαρία

Τα τελευταία στοιχεία από τη Βαυαρία πάντως δείχνουν ότι τα σχολεία είναι μια σημαντική εστία μολύνσεων και δη ακόμη κι όταν οι μαθητές φορούν μάσκα μέσα στις τάξεις.

Τη Δευτέρα το αρμόδιο για θέματα Παιδείας υπουργείου Πολιτισμού της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θετικά διαγνωσθέντων στον κορωνοϊό παιδιών και νέων στα σχολεία του κρατιδίου ανήλθε στα 135 από 66 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτούς προστίθενται και 43 δάσκαλοι που βρέθηκαν επίσης θετικοί. Τέσσερα σχολεία της Βαυαρίας έκλεισαν.

«Δυστυχώς αυτή τη σχολική χρονιά θα είναι φυσιολογικό να στέλνουν οι υγειονομικές αρχές ολόκληρες τάξεις και δασκάλους σε καραντίνα» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός Μίχαελ Πιατσόλο. Σύμφωνα με τον ίδιο στην παρούσα φάση βρίσκονται σε καραντίνα περίπου 2.490 μαθητές και 400 δάσκαλοι.

Περισσότερα είναι τα κρούσματα σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς της Βαυαρίας αφού πάνω από 50 έχει κλείσει στο μεταξύ εν μέρει ή και πλήρως.

Η Βαυαρία αριθμεί περίπου 1,65 εκατομμύρια μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς. Το πρώτο κουδούνι ήχησε εκεί στις 8 Σεπτεμβρίου. Μέχρι και τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ισχύει -με εξαίρεση τα δημοτικά- η υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν ώρα μαθήματος.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399