400.000 ναυτικοί εγκλωβισμένοι στα πλοία λόγω πανδημίας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης

covid_naftikoi_eglovismenoiΗ Διεύθυνση Εργασίας του ΟΗΕ, ILO, απευθύνεται, για μια ακόμη φορά, στα μέλη κράτη για το θέμα εκατοντάδων χιλιάδων ναυτικών, τουλάχιστον 400.000, που είναι εγκλωβισμένοι σε πλοία ακόμη και κοντά σε λιμάνια

Η αναφορά της ILO, περιέχει την ίδια απαίτηση που εκφράστηκε και την άνοιξη και τον περασμένο Ιούλιο, ότι δηλαδή όσοι ναυτικοί έχουν τελειώσει την δουλειά τους σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφαλή τρόπο.

-Οι ναυτικοί μας, οι άνθρωποι κλειδιά,  μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αναγκαία είδη αλλά η μεγάλη χρονική διάρκεια που βρίσκονται στην θάλασσα και η ανικανότητά να αντικατασταθούν δεν είναι αποδεκτή, δηλώνει ο διευθυντής της ILO Guy Ryder.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις οι ναυτικοί δουλεύουν στην θάλασσα κατά μέγιστον 11 μήνες. Μετά δικαιούνται πληρωμένη άδεια. Για τουλάχιστον 400.000 ναυτικούς, ο χρόνος έχει εξαντληθεί προ πολλού ακόμη και μετά την παράταση των συμβολαίων τους.

Οι απαγορεύσεις μετακινήσεων λόγω της πανδημίας έχουν στην ουσία σταματήσει την επιστροφή των ναυτικών ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εργασίας υπάρχουν ναυτικοί που δουλεύουν αδιάκοπα επί 17 μήνες. Ελάχιστες όμως είναι οι χώρες που ασχολούνται με την τύχη τους.

Οι περισσότεροι ναυτικοί που δουλεύουν πέραν των συμφωνηθέντων συμβολαίων προέρχονται από τις Φιλιππίνες, Ινδία, Κίνα, Ουκρανία και Μιαμάρ.

Στην καμπάνια για την επιστροφή των ναυτικών που ξεκίνησε ένα από  τα Σωματεία Ναυτικών το Nautilus International με 20.000 μέλη με έδρα το Λονδίνο υπογραμμίζει πως πέρα από την δίκαιο αίτημα της επιστροφής τους, υπάρχει και το θέμα της ανεργίας και της οικονομικής επιδείνωσης όσων περιμένουν να τους αντικαταστήσουν.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα της υπερεργασίας συμφέρει τους πλοιοκτήτες που φυσικά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που δίνει η πανδημία για να κρατήσουν παραπάνω και χωρίς νέες συμβάσεις τους ναυτικούς, για τους οποίους οι χώρες τους δεν ασχολούνται με την τύχη τους. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις πλοίων στα οποία έχουν ξεσπάσει κρούσματα κορονοιού χωρίς να μπορέσουν να έχουν νοσηλία στην στεριά επειδή καμμία χώρα δεν τους δεχόταν.

Λαμπρή εξαίρεση ήταν η Κούβα που δέχτηκε να παραλάβει την άνοιξη Εγγλέζικο κρουαζιερόπλοιο με άρρωστους τουρίστες, να τους περιθάλψει και να τους στείλει υγιείς πίσω στην Αγγλία, που καμία άλλη χώρα της περιοχής δεν τους δεχόταν.

(Πηγή: atexnos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399