Τα σχολεία ανοίγουν για να… ξανακλείσουν

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα κορωνοϊού στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία, λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους στις 11 Ιανουαρίου.

sxoleia_snoigoun_xanakleinounΤο υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να κλείσει ξανά τμήματα σε 16 σχολικές μονάδες (1ο Δημοτικό Αστακού, 22ο Δημοτικό Λάρισας, 5ο Δημοτικό Ναυπλίου, 1ο Δημοτικό Ακράτας, 9ο Δημοτικό Ιλίου, 2ο Δημοτικό πόλεως Καλύμνου, 3ο Δημοτικό Άργους Ορεστικού, Δημοτικό Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, Ενιαίο ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο-λύκειο Ελευσίνας, 13ο Νηπιαγωγείο Πετρούπολης, 7ο Δημοτικό Νάουσας, 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 2ο Δημοτικό Σοφάδων, 2ο Δημοτικό Γαλατσίου, Ιδιωτικό Δημοτικό-Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη στη Λάρισα, 4ο Δημοτικό Παιανίας) μέσα σε τρείς μέρες, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα Covid-19.

Παρά τους επίμονους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι τα σχολεία είναι ασφαλή, η πραγματικότητα έρχεται και τους διαψεύδει πανηγυρικά.

«Είμαστε πλάι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς για να διασφαλίσουμε την υγεία και την εκπαίδευση» δήλωσε η υπουργός Παιδείας την πρώτη μέρα που επέστρεψαν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία τους. Βέβαια, η διασφάλιση της υγείας και το κατά πόσο αυτή επιτυγχάνεται στα σχολεία είναι μεγάλη κουβέντα.

Το κλείσιμο τμημάτων σε 16 σχολικές μονάδες μέσα σε τρεις μέρες είναι αρκετό από μόνο του ως γεγονός για να καταδείξει την αποτυχία των κυβερνητικών αποφάσεων και μέτρων.

Καθυστερούν Λύκεια και Γυμνάσια

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να απομακρύνεται από την ιδέα για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη εβδομάδα. Φυσικά, όλα θα κριθούν από τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Το πρωί της Κυριακής, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου».

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι εφικτό το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, καθώς οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να είναι ταυτόχρονα και δια ζώσης (για τη Γ’ Λυκείου) και εξ αποστάσεως (για την Α’ και τη Β’).

 

Επιπλέον, η υπουργός δήλωσε την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξή της με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως «αυτή τη στιγμή δεν έχω εικόνα ότι θα υπάρχει αυτή την εβδομάδα τέτοια συζήτηση, αλλά θα γίνει για άλλα θέματα, όπως η πρακτική των τελειοφοίτων», είπε.

Από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας προκύπτει το συμπέρασμα ότι αφού δεν θα συζητηθεί το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων αυτή την εβδομάδα, τότε δεν αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη.

sxoleia_snoigoun_xanakleinoun-1Επιτροπή Ειδικών: Τι θα αποφασίσουν

Η γενικότερη στάση μελών της επιτροπής των ειδικών δείχνει ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα λάβουν αποφάσεις για τις εισηγήσεις τους για το λιανεμπόριο κι όχι για τα σχολεία. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα από Δευτέρα θα αρχίσει ξανά η λειτουργία του click away.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι δεν γίνεται να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων (Γυμνάσια και Λύκεια) και το λιανεμπόριο.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας, υποστηριξε στον ΣΚΑΪ ότι το επόμενο βήμα για την επιτροπή θα είναι είτε το άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων είτε το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όπως εξήγησε, «υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα».

«Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν» επισήμανε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων για τη μεθεπόμενη εβδομάδα, εκτίμησε ότι «μια εβδομάδα είναι αρκετή για να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν δεν υπάρχει σημαντική επιδημιολογική επίδραση».

Επίσης, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε στο ζήτημα για το άνοιγμα των σχολείων, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να κάνουμε πολλές κινήσεις μαζί.

Η καθηγήτρια είπε στο Mega ότι από Δευτέρα δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο παράλληλα με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς αν αυξηθούν ταυτόχρονα τα κρούσματα δεν θα γνωρίζουμε τι θα το έχει προκαλέσει. Αύριο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του λιανεμπορίου και να σταλεί σχετική πρόταση στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια.

(Πηγή: topontiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399