Η πανδημία προκαλεί κατάθλιψη στους μαθητές – Η πανδημία επιδρά διαφορετικά σε κάθε παιδί

mathites_katathlipsiΕδώ και ένα χρόνο, σχεδόν, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη η πανδημία έχει αλλάξει όλες μας τις συνήθειες και έχει προκαλέσει και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο, έχουν νοσήσει, έχουν κλειστεί στα σπίτια τους.

Η νοσηρή αυτή ατμόσφαιρα, η αγωνία, ο φόβος δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα και τα παιδιά, τους μαθητές.

Η πανδημία προκάλεσε υγειονομική κρίση, προκάλεσε κρίση στην ψυχική υγεία των μαθητών οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μένουν στο σπίτι, γεμάτοι ανησυχία, να κυκλοφορούν υποχρεωτικά με μάσκα όταν βρίσκονται έξω.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι μαθητές μένουν κλεισμένοι στο σπίτι πολλές ώρες της ημέρας καθηλωμένοι μπροστά σε μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, νιώθοντας την έλλειψη των φίλων και των δασκάλων τους.

Υποχρεούνται να δώσουν εξετάσεις με τηλεκπαίδευση, μόνοι τους μπροστά σε μία οθόνη και πολλά παιδιά έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους, άλλα παθαίνουν κατάθλιψη.

Με αυτές τις συνθήκες πολλά παιδιά καλούνται να επιβιώσουν σε οικογένειες που μαστίζονται από την ανεργία.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν νιώσει την ένταση, το άγχος και τον φόβο επειδή κάποιος δικός τους νόσησε, νοσηλεύτηκε ή και απεβίωσε λόγω του κορονοϊού. Μαθητές είτε φροντίζουν αρρώστους, είτε αγωνιούν να γυρίσουν οι δικοί τους από το νοσοκομείο είτε θρηνούν δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν από την COVID-19, η οποία μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 411.000 Αμερικανούς.

Τα ψυχικά προβλήματα είναι σήμερα ο πρωτεύων λόγος που όλο και περισσότερα παιδιά επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπως καταγράφεται από έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον CDC, την περίοδο της πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, κατέληξαν στα νοσοκομεία λόγω ψυχικών διαταραχών 31% περισσότερα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και 24% περισσότερα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν με το καλό θα έρθει το τέλος της πανδημίας δεν θα εξαφανιστούν και τα προβλήματα που εμφανίζονται στους μαθητές ως διά μαγείας. Και να βγουν τα παιδιά έξω χωρίς μάσκες και να λήξει το lockdown όλο αυτό που βίωσαν τα παιδιά θα αφήσει τα ίχνη του. Η Τζένιφερ Ρόθμαν, επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας για τα Ψυχικά Νοσήματα, τονίζει ότι «όλοι οι μαθητές παλεύουν καθημερινά.

Ακόμα και αυτοί που πριν από την πανδημία δεν είχαν κανένα ψυχιατρικό σύμπτωμα, σήμερα έχουν».

Τα πιο ευαίσθητα παιδιά, αυτά που ζουν σε πιο εύθραυστο περιβάλλον θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Τα πιο ευάλωτα παιδιά είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο, καθώς η διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης και η οικονομική δυσπραγία είναι μεγαλύτερη, έχουν ελαττωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υποστήριξης και διαθέτουν λιγότερα ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να «συνδεθούν» με το σχολείο τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εμπειρία της καραντίνας στο σπίτι διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το κάθε παιδί. Πολλά από αυτά δίνουν τη δική τους μάχη: παιδιά που δεν σηκώνονται από το κρεβάτι, που σταματούν να τρώνε, που αυτοτραυματίζονται, που απομονώνονται μακριά από την οικογένεια και τους φίλους.

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399