Μετάλλαξη Βραζιλίας: Πιο μολυσματική – Μπορεί να κολλήσουν άτομα που ανάρρωσαν από άλλες μεταλλάξεις

«Καμπανάκι» για την εμφάνιση της μετάλλαξης της Βραζιλίας κρούουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ, συνοψίζοντας τα πρόσφατα δεδομένα.

© AFP 2021 / Carl De Souza

© AFP 2021 / Carl De Souza

Στην εμφάνιση της νέας πιο μολυσματικής μετάλλαξης κορονοϊού στη Βραζιλία αναφέρεται η επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι είναι όχι μόνο πιο μολυσματική, αλλά μπορεί να μολύνει και άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν ότι πολλές μελέτες εμβολίων δείχνουν, ότι ενώ δεν προστατεύουν από τη λοίμωξη, παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρότερης μορφής της λοίμωξης.

Το στέλεχος αυτό έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι άλλες χώρες και τις ΗΠΑ.

Η διευθύντρια του αμερικανικού CDC αναφέρει ότι με τον ρυθμό που εμφανίζονται και εξαπλώνονται τα νέα στελέχη κινδυνεύουμε να χάσουμε όσο έδαφος έχουμε με κόπο κερδίσει έναντι στην πανδημία. Με τα εντυπωσιακά νούμερα της πόλης Μανάους, πέρυσι τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι επιστήμονες πίστευαν ότι έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στην πόλη.

Τον Σεπτέμβριο, τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά, ενώ τον Ιανουάριο εμφανίστηκε το νέο στέλεχος που ονομάστηκε P.1 και κυριάρχησε στην περιοχή. Ο κίνδυνος του στελέχους αυτού έγκειται στην ικανότητά του να προσβάλλει ανθρώπους που έχουν αναρρώσει ύστερα από νόσο από κάποιο άλλο στέλεχος.

Ο μαζικός εμβολιασμός, επισημαίνουν σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο αντιμετώπισης, ωστόσο, όπως σε πολλές άλλες χώρες έτσι και στη Βραζιλία προχωράει με βραδείς ρυθμούς, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς, με τον αριθμό των εμβολίων που είχε εξασφαλίσει η χώρα να είναι ανεπαρκής.

Στη Βραζιλία το νέο στέλεχος θεωρείται ήδη ένα νέο στάδιο της πανδημίας, για αυτό η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό ως τον Ιούνιο και τον υπόλοιπο ως το τέλος του έτους.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399