Όταν τα παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο

O επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι σημαντικός για εμάς τους «μεγάλους», αλλά ακόμη πιο απαραίτητος για τα παιδιά που αναπτύσσονται

paidia_ypnosΟ ύπνος ενισχύει την ανάπτυξή τους, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, προάγει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οξύνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης και αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

Παρά τα πολλά και σημαντικά οφέλη του ύπνου, το παιδί σας μπορεί να σας δίνει την εντύπωση ότι αδιαφορεί πλήρως για όλα αυτά κι ότι το μόνο που θέλει είναι να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει στο τάμπλετ του μέχρι αργά τη νύχτα.

Έτσι, μπορεί να αρνείται να πάει για ύπνο και κατ΄επέκταση να δημιουργούνται καθημερινές εντάσεις μεταξύ σας, οι οποίες ταράζουν την οικογενειακή σας γαλήνη και στερούν ώρες πολύτιμης ξεκούρασης από το μικρό σας.

Τι να κάνετε αν το παιδί αρνείται να πάει για ύπνο

Τα μικρά παιδιά δεν θέλουν να χάσουν τίποτα από τα συναρπαστικά πράγματα που μπορούν να κάνουν, οπότε όταν φτάνει η ώρα του ύπνου τους μπορεί να αντιστέκονται. Για μερικά παιδιά, η ώρα του ύπνου σηματοδοτεί μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας καθώς βλέπουν την επιμονή σας ως ένα παιχνίδι. Για άλλα παιδιά, η άρνηση για ύπνο έρχεται με τη μορφή πολλαπλών αιτημάτων για ένα ακόμη παραμύθι, ένα ποτήρι ζεστό γάλα, ένα ακόμη νανούρισμα και ούτω καθεξής. Αυτό προφανώς μπορεί να στερήσει χρόνο από την ξεκούραση του παιδιού και σίγουρα δεν είναι ιδανικό για έναν κουρασμένο γονέα που θέλει λίγη ηρεμία στο τέλος της ημέρας.

Σε γενικές γραμμές, προκειμένου να πηγαίνει τελικά το παιδί για ύπνο χωρίς… δράματα, θα πρέπει να ορίσετε συγκεκριμένα όρια, να είστε συνεπείς, να εξηγήσετε τις προσδοκίες σας στο παιδί και να συνεχίσετε σε αυτή τη λογική όσο χρειαστεί.

Μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι εξής:

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο

Για να βοηθήσετε το παιδί να κοιμηθεί καλά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό του ευνοεί την ξεκούρασή του. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν κρυώνει ούτε ζεσταίνεται, ότι έχετε κλείσει τα πατζούρια ώστε να μπλοκάρονται ο θόρυβος και τα φώτα απ’ έξω και για έξτρα βοήθεια δοκιμάστε μια συσκευή λευκού θορύβου.

Φτιάξτε του μια κούπα με ζεστό γάλα

Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος μας μέχρι τη διάθεσή μας. Έτσι, τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η βρώμη και τα αμύγδαλα φαίνεται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε… όνειρα γλυκά. Προτού λοιπόν βάλετε το μικρό σας για ύπνο, δοκιμάστε να του φτιάξετε ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Βοηθήστε το να χαλαρώσει

Χαμηλώστε τον φωτισμό σε όλο το σπίτι και εξασφαλίστε ότι επικρατεί ηρεμία στον χώρο, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για ύπνο. Παράλληλα, φροντίστε το παιδί να μένει μακριά από την τηλεόραση και τον υπολογιστή προτού κοιμηθεί και να έχει μια χαλαρωτική ρουτίνα. Ένα χλιαρό ντους, ένα παραμύθι και μια τρυφερή σας αγκαλιά, σίγουρα θα βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί ευκολότερα.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399