Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Η μελέτη των δακτυλίων του Κρόνου αποκάλυψε στοιχεία για τον πυρήνα του - EPA/NASA/JPL

Η μελέτη των δακτυλίων του Κρόνου αποκάλυψε στοιχεία για τον πυρήνα του – EPA/NASA/JPL

Είναι ο πιο εντυπωσιακός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και όπως έχουν αποκαλύψει οι συνεχείς μελέτες και διαστημικές αποστολές διαθέτει πιθανότατα το πιο ενδιαφέρον σύστημα το οποίο θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια κεντρικό στόχο εξερεύνησης. Ο Κρόνος με τους εκπληκτικούς του δακτυλίους και τους δεκάδες δορυφόρους του δεσπόζει στο ηλιακό μας σύστημα. Η αποστολή Cassini μας αποκάλυψε πάρα πολλά τόσο για τον ίδιο τον πλανήτη όσο και τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Δεν είχαμε όμως μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για αυτόν.

Οι ερευνητές που θα δημοσιεύσουν τη μελέτη του στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» αναφέρουν ότι ο πυρήνας του Κρόνου δεν είναι ένα μείγμα πετρωμάτων και πάγου όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα αλλά βρίσκεται σε μια διάχυτη κατάσταση αποτελούμενος από γιγάντιες ποσότητες υδρογόνου και ήλιου. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πυρήνας του Κρόνου έχει έκταση 70 χιλιάδων χλμ. όσο περίπου το 60% της διαμέτρου του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μέθοδος που ακολούθησαν οι ερευνητές είναι πρωτοποριακή και ανοίγει νέους δρόμους στην παρατήρηση πλανητών. Η νέα μελέτη εκτός των άλλων αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι μεγάλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά και για το πώς σχηματίζονται και ποια είναι τα χαρακτηριστικά των μεγάλων πλανητών γενικότερα στο Σύμπαν.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399