Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα, καθώς η Τζακάρτα είναι μία από τις ταχύτερα βυθιζόμενες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεν είναι όμως η μόνη, που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το νερό.
Αξίζει να δούμε ποιες άλλες πόλεις του κόσμου αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, λόγω της γεωγραφίας τους, της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Χιούστον
Το Χιούστον βυθίζεται εδώ και δεκαετίες και η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων ευθύνεται εν μέρει για αυτό. Σύμφωνα με τη Houston Chronicle ορισμένα τμήματα της περιοχής έχουν βυθιστεί κατά 10 και 12 πόδια (περίπου 3 μέτρα) από τη δεκαετία του 1920. Ο ετήσιος ρυθμός βύθισης είναι 2 ίντσες.
Λάγος
Είναι πιο πολυπληθής πόλη όχι μόνο της Νιγηρίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Εξαιτίας της γεωγραφίας της είναι εξαιρετικά επιρρεπής στις πλημμύρες και η ακτογραμμή της έχει ήδη διαβρωθεί. Τα επίπεδα των υδάτων αυξάνονται συνεχώς όσο ανεβαίνει και η θερμοκρασία του πλανήτη.
Νέα Ορλεάνη
Εξαιρετικά ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων είναι και η Νέα Ορλεάνη. Έως και το 1930 μόνο το 1/3 της ήταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Το ποσοστό αυξανόταν με αργούς ρυθμούς. Αλλά όταν χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα το 2005, ανέβηκε στο 50%. Η πόλη χτίστηκε σε χαλαρό έδαφος και υπερβολικά κοντά στην ακτή.
Πεκίνο
Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων. Ορισμένα τμήματα της κινεζικής πρωτεύουσας βυθίζονται περίπου 10 εκατοστά ετησίως, όπως έδειξε μελέτη του 2016.
Ουάσιγκτον
Η επιστημονική κοινότητα υπολογίζει ότι θα βυθιστεί κατά περισσότερο από 15 εκατοστά μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Τζακάρτα, αυτό οφείλεται σε ένα φύλλο πάγου από την εποχή των παγετώνων.